Нова музейна експозиция за художника Ненко Балкански

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя новата музейна експозиция, посветена на художника Ненко Балкански. Тя е разположена в един от филиалите на Музея – неговата къща в столичния квартал "Изток" на ул. "Латинка" 12. Официалното откриване е на 13 декември 2017 г. (сряда) от 12:00 ч.

Музейната експозиция в чест на проф. Ненко Балкански отваря официално врати. Тя се намира в къщата, в която той живее със съпругата си Лиляна – на ул. „Латинка” 12, ж.к. „Изток”. Художникът пребивава и твори там в периода 1937 – 1977 г.

Експозицията е разположена на първия етаж на къщата. За начало мултимедийно е представена поредица от автопортрети на художника.

Сандък, собственост на семейството, е използван удачно, за да събере репродукции на картини на Балкански. Всички те са допълнени с детайлна информация чрез документи, текстове и снимки.

Въвеждащо табло със светлинен ефект предава биографията на художника и историята на къщата. Информацията е съпътствана от разположени в близост 7 малки кутии със шпионки. Дизайнерското решение позволява някои от най-известните картини на художника да бъдат разгледани в детайли. Куратор е д-р Весела Ножарова, а художник – Венелин Шурелов.

Допълнение към експозицията е малък детски кът на първия етаж на къщата.

Ателието, в което е работил Ненко Балкански на втория етаж, сега е зала за събития, дискусии и презентации.

В последните две години в някогашния дом на художника се помещава Къщата за литература и превод – програма на фондация "Следваща страница". Тя се осъществява съвместно със Столична община и Регионален исторически музей – София.

Откриването на експозицията за Ненко Балкански (адрес: ж.к. „Изток”, ул. „Латинка” 12) е на 13 декември 2017 г. (сряда) от 12:00 ч.

Ненко Балкански е роден на 20 септември 1907 г. в Казанлък. През 1925 – 1930 г. учи живопис в Художествената академия в София. През 1939 – 1941 г. специализира във Франция и Италия. От 1947 г. преподава в Художествената академия в София, а през 1959 г. става професор. Членува в дружество „Родно изкуство“ и Дружество на новите художници. Умира на 19 септември 1977 г. в София.

 

11.12.2017