Нова Дигитална лаборатория работи към Столична библиотека


Тя е изградена с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България

На 24 февруари в Столичната библиотека отвори врати Дигитална лаборатория – ново библиотечно пространство за развиване на дигитални умения и създаване на успешни интерактивни продукти в творческата индустрия. Дигиталната лаборатория ще предлага на младите хора иновативни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивни изкуства като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др.

Модерното високо технологично оборудване – мощни геймърски компютри и лаптопи, 3D принтер, проектор Vivitek с екран Avers, графични таблети, скенер за книги, Leap Motion, 3D очила Oculus Rift – са осигурени с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Проектът Дигитална тийн лаборатория на Столична библиотека е реализиран със съдействието на Столична община и Асоциация за развитие на София.

„Партньорството на САЩ и Столичната библиотека започна през 2000 г., когато дарихме 10 000 тома книги. Чрез новата лаборатория ще предоставим на младите повече възможности за триизмерно моделиране и досег с дигиталните технологии.“ Това каза Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

По думите на зам.-кмета на София доц. д-р Чобанов "Дигиталната лаборатория надгражда над все по-големия капацитет на Столичната библиотека, която е една от най-големите културни институции в България с все повече млади читатели и динамична проектна политика, обхващаща различни области на образованието и културата. Всичко това се постига благодарение на екипа на библиотеката, в който работят с много желание и мотивация." Доц. Чобанов благодари от името на кмета на София за партньорството с Посолството на САЩ, което подкрепя библиотеката в нейната мисия да насърчава любовта към четенето и да ни води във века на технологиите.

С новата дигитална лаборатория Библиотеката ще се превърне в своебразен дигитален хъб за деца и младежи с 4 локации – Американски център, Детски център, Дигитален център и Тийн лаборатория. Работата на новото пространство ще започне с обучителен курс по 2D анимация на известна българска аниматорка Надежда Славова. Участници в курса са ученици от НПГПТО "М. В. Ломоносов" София.

През последните години Столична библиотека създава нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора между 14- и 28-годишна възраст, които са 60% от читателите на библиотеката. Всяка година интересните образователни кампании, културни инициативи и артформати се посещават от близо 500 000 потребители, като голяма част от тях са ученици и студенти.

На откриването на лабораторията присъстваха Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, Юлия Цинзова, директор на Столична библиотекa, Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието София-град, Анджела Родел и др.

 

24.02.2021