Нова апаратура закупи Университетската Първа МБАЛ

"Университетската Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" закупи със собствени средства Комплексна система за ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP). С нея ще може да се извършва прецизна диагностика, както и да се провеждат терапевтични процедури" – обясни проф. Цветомир Димитров, директор на Общинската болница. 

ERCP е изследване, което комбинира използването на ендоскоп с рентгеново изследване, за да се прегледат каналите, които излизат от черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. С използването на ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография може и да се третират определени проблеми, открити по време на изследването. Например, да се премахне открит камък в жлъчката или  да се постави стент при откриване на стеснение на жлъчните пътища.

Качествената медицинска помощ, оказвана в "Клиниката по ендоскопска и обща хирургия" на Университетската Първа МБАЛ, се обуславя от високата професионална квалификация на медиците и съвременното медицинско оборудване. Новата апаратура, която вече е доставена в общинското лечебно заведение, дава възможност на лекарите да предложат още по-добра медицинска услуга на своите пациенти. 

19.11.2021