Нова апаратура за общинските лечебни заведения закупи Столичната община

Нова ехографска система беше доставена вчера във Втора АГ болница "Шейново" и ДКЦ ХVII в район "Оборище". 

Директорът на АГ болницата д-р Румен Велев и управителят на Диагностично-консултативния център д-р Константин Петров благодариха на Столична община за придобивката. При представянето на апаратурата в САГБАЛ "Шейново" присъства и зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. 

Това е последно поколение ехограф, високотехнологичен с много големи възможности, коментираха лекарите. Новата ехографска техника има специална сонда, която е особено ефективна за гинекологията. Тя дава образ на 220 градуса, а обикновено работят на 180 градуса, което дава възможност за пълна картина и панорамен образ на малкия таз, обясни д-р Велев. 

Апаратът за ДКЦ ХVII е с повече накрайници, така че да се ползва както за гинекологични прегледи, така и в кардиологията и ендокринологията.

Общо 8 нови ехографски системи закупи Столична община за общински лечебни заведения. Освен Втора АГ и ДКЦ ХVII, такива апарати през следващите дни ще получат и други заведения за доболнична помощ: ДКЦ XI (ж.к. "Зона Б18"), ДКЦ XV (ж.к. "Дианабад"), ДКЦ II (район "Средец"), ДКЦ XII (район "Люлин") и ДКЦ XXVIII (ж.к. "Дружба"). Допълнително нов ЕЕГ и ЕМГ апарат ще бъде доставен на ДКЦ XV.
Цялата нова техника е на обща стойност 486 848 лв., а средствата са осигурени от Общинския приватизационен фонд с решение на Столичния общински съвет.

 

 

19.08.2020