Нова апаратура и ремонт за над 1,1 млн. лв. в общинския Онкодиспансер

 

Ремонт за над 1,1 млн. лв. е извършен със собствени средства в общинската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) ЕООД  през изминалата година. Сменена е дограмата на сградата, с което се постига значително повишаване на енергийната ефективност и намаляване на сметките за отопление. Поставени са антибактериални настилки и облицовки в помещенията, подменено е обзавеждането в коридорите и лекарските кабинети.

Днес зам.-кметът на София Дончо Барбалов и директорът на дирекция „Здравеопазване“ към СО д-р Моника Чеуз разгледаха обновените помещения и специализираната апаратурата, доставена в болницата през последната година.

Извършено е преустройство в сектора за асептично разтваряне на цитостатици в аптеката. Доставеното специализирано оборудване в болничната аптека е за разтваряне на цитостатици. То позволява лекарствата, които се приготвят за вливанията на пациентите, да се дозират с абсолютна точност. Подобна апаратура има само в още две специализирани болници в столицата.

Осигурената със собствени средства медицинска апаратура в болницата включва и мобилен ултразвуков апарат, с който в неделя специалисти от СБАЛОЗ ще се включат в кампанията за профилактични прегледи за рак на млечната жлеза –  Race for the Cure ("Бягам за теб!“), която ще се проведе в Южния парк в столицата.

В общинското здравно заведение освен това е закупена високотехнологична медицинска апаратура за лъчелечение, компютърен томограф, дигитален апарат за рентгеномамография и др., на обща стойност над 5,6 млн. лв. Средствата са отпуснати по ОП „Регионално развитие“.

"В СБАЛОЗ са диспансеризирани 45 000 пациенти. Новите пациенти годишно са около 1 200 души" – сподели директорът на болницата д-р Борислав Димитров. В екипа на лечебното заведение работят 120 специалисти, които извършват над 35 000 прегледа на година.

26.09.2019