Нов трамвай тръгва от утре по линия № 18

"Утре по линия № 18 тръгва първият от тринадесетте нови трамвая, които закупихме по ОП „Региони в растеж“. Това каза по време на тестовете на новата мотриса кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Трамваите са марка ПЕСА. Новите превозни средства са нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Очакваме утре от завода в Полша към България да тръгне и следващият трамвай и така поетапно да може да се включат в линиите на градския транспорт" – каза още Фандъкова. Столичният кмет припомни, че в София вече се движат 25 трамвая от същия вид.

„Продължаваме с усилията за модернизация на наземния транспорт заедно със строителството на метрото. Това е една от най-важните мерки за по-чист въздух, защото можем да дадем алтернатива и повече хора да слязат от автомобилите си“. В момента тече процедура за закупуване на още 25 нови трамвая. Процедурата се прави от "Столичния електротранспорт", а фирмите, подали документи, са три. Средствата са по ОП „Околна среда“.

 

 

28.11.2019