"Нощ на театрите `2018"

ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА НОЩ НА ТЕАТРИТЕ – ОЧИ В ОЧИ С ТЕАТЪРА

Eвропейската театрална инициатива ще се проведе на 17 ноември 2018 година (събота).


Стотици събития в 15 български града на разнообразни локации – от стандартните сцени в театрите през барове, музикални зали, търговски центрове, кина, галерии, алтернативни места, ще отпразнуват театралното изкуство и шестата Нощ на театрите. Програмата по традиция ще започне от сутринта на 17 ноември и ще продължи и след полунощ.

Нощните персонажи ще са колоритни, темпераменти и още по-вдъхновени да застанат очи в очи със своята публика. Такава ще е и специалната фотосесия, в която традиционно участват всички творци, посветили се на европейския театрален форум. Тази година пред обектива на фотографа Диляна Флорентин застават любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, световноизвестният български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет. Творческата концепция за цветните „персонажи“ е на The Smarts. Фотографиите ще бъдат включени в изложба на няколко места в София и Пловдив, сред които са Националната библиотека, Bulgaria mall и Mall Plovdiv.

Чатботът на Владо Карамазов във Viber ще е информационен канал на VI издание на европейската инициатива. Там всички почитателите на театралното изкуство ще намерят подробна информация за събитията, включени в програмата на Нощта, за посланиците и специалните проекти. Чатбот платформата Владроб Кънекто във Viber e последно поколение дигитален асистент, отговарящ на всички изисквания за безпроблемно и бързо намиране на информация.

Театралните фенове „ще виждат“ през очите на актьорите. Интерактивна инсталация на комуникативно място в София, което все още се пази в тайна, ще покаже живота на посланиците на инициативата. Всеки ще може да застане очи в очи с тях и да погледне през техните очи. Кадрите в инсталацията ще бъдат POV и ще разкрият различни моменти от ежедневието на актьорите: репетиции, подготовка за представление, минаване на текст, грим и др. 

"Нощ на театрите" започна да се провежда в България преди 6 години благодарение на фондация „Арт Проджектс“ и фондация „Асоциация Информбюро“, които обединиха усилията си да реализират една доказала се в европейската практика платформа. Инициативата веднага стана част от „Европейска нощ на театъра“ и много бързо събра всички, имащи отношение към театъра и сцената, създаде и показа качественото театрално изкуство във всичките му институционални и неинституционални форми, без граници и без езикови, религиозни или етнически бариери.

През 2018 г. "Нощта на театрите" ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009. В тази Нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.

"Нощ на театрите `2018" е част от Календара на културните събития на Столична община.

Инициативата се осъществява с любезната подкрепа на Министерството на културата на Република България и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.

Повече информация и пълна програма на: www.theatresnight.org  https://www.facebook.com/TheatresNight/  
https://www.instagram.com/theatresnightbulgaria/ 
 

13.11.2018