Николай Стойнев: Основната задача на общинските търговски дружества е да инвестират в по-добри услуги и подобряване на градската среда

"Една от основните  задачи на общинските дружества е да инвестират в по-добри услуги и в подобряване на градската среда" – каза по време на представянето на финансовите резултати за 2019 година председателят на постоянната комисия „Икономика и собственост“ към Столичния общински съвет Николай Стойнев. Той даде пример с направената от „Софийски имоти“ ЕАД инвестиция в изграждането на първия софийски аквапарк във "Възраждане", както и с изградения от  „Спортна София“ комплекс в Зона Б-5, който вече няколко години се ползва активно от столичани.

Резултатите на всички 56 общински търговски дружества за 2019 г. са сравнително добри, предстои отчетите им да се обсъдят от общинските съветници през следващите дни, след което да се представят в Общинския съвет.  Това съобщи зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. По традиция най-добри са резултатите от общинските пазари, които отчитат печалби и съответно правят инвестиции в подобряване условията за търговци и производители, както и за удобство на столичани.

През изминалата година транспортните дружества са инвестирали в доставка на нови превозни средства, с което столичани да пътуват по-комфортно.  През 2019 г. "Столичният автотранспорт" и ЦГМ отчитат макар и малка печалба.  С добри финансови резултати за 2019 г. са и многопрофилните общински болници. "Вижда се, че политиката на Столична община през последните години за инвестиции, закупуване на медицинска техника и ремонти на лечебните заведения дава своите добри резултати" – обобщи зам.-кметът Барбалов.

Финансовите резултати на ДКЦ-ата зависят от конкретната среда и конкуренцията в съответния столичен район. Лечебни заведения за доболнична помощ, които са завършили 2019 г. със загуба, са МЦ № 9, ДКЦ № 15, ДКЦ № 16, ДКЦ № 24 и ДЦ № 6. Има и дружества, които са успели да намалят значително загубите си, като например ДКЦ № 5, по-известно като Студентска поликлиника.   

А ДКЦ № 29, което през 2017 г. е завършило с 55 000 лв. загуби,  през м.г. вече излиза на печалба, макар и символична от 6 000 лв.

Очаква се „Топлофикация“ София да върне на своите абонати около 40 млн. лв. чрез изравнителните сметки. Причината е промяна на цената на газа и последвалите решения на регулатора. Според Барбалов, след като бъдат направени всички изчисления от ръководството на топлофикационното дружество, неговите финансови резултати за миналата година ще бъдат с отрицателен знак.

24.06.2020