"Непознатият фотограф Георг Волц" – изложба от 17 юни до 11 августОфициалното откриване на изложбата и представянето на фотокнигата ще се състои на 17 юни от 18:30 часа в галерия „Синтезис“ (бул. „Васил Левски“ № 55) Изложбата е с вход свободен и ще продължи до 11 август.

Официална фейсбук страница: https://www.facebook.com/georgwolz

Изложбата е част от 12. Европейски месец на фотографията `2021 на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е финансирана по Програма „Култура“ на Столична община.

След дълга и усърдна работа зрителите и читателите ще могат да се насладят на изяществото и колорита във фотографиите на един от най-значимите български фотографи от началото на ХХ век – Георг Волц. Неговият документален фотографски очерк обхваща периода от 1900 г. до началото на Първата световна война. Избирайки България за свой дом, Волц документира много събития и моменти ценни за историята ни, но на този етап доста от тях са все още непоказвани. Това непокътнато богатство е чакало много време, за да стигне до съвремието.

Благодарение на внука на Георг Волц – инж. Иван Терзиев, който през всички тези години е успял да съхрани стъклените плаки на великия фотограф, и усърдната работа на Биляна Брайкова Карастоянова, която осъществява нелеката задача да обработи хиляди фотографски плаки и хартиени снимки, да ги опише и събере всичко най-значимо, толкова години по-късно имаме възможността да видим непоказвани досега фотографии от началото на ХХ век в дългоочакваната книга-албум и фотографската изложба.

Ще се потопим в невероятния разказ, който кураторите Биляна Карастоянова и Надежда Павлова са подготвили в галерия „Синтезис“.

Творчеството на Георг Волц включва бойни действия от фронтовата линия на Балканската война, фотографии от София и околностите от началото на ХХ век, изгледи от живописни места в България, портрети на известни личности. Той е първият български фотограф, заснел панорамни снимки от аероплан (въздушни снимки) на почти всички градове в България. Като придворен фотограф той е автор на едни от най-известните и лични портрети на Цар Фердинанд и неговото семейство. Благодарение на това е и документирал много исторически събития от Царство България. Пример за това са: Обявяването на Независимостта, Откриването на паметника на Цар Освободител, Строежът на Храм-паметник „Свети Александър Невски” и др.

Относно фотокнигата д-р Андрей Захариев казва: „Тя в действителност е извънредно ценна и заслужава напълно да ѝ се признае изключителност. Защото разкрива в пълнота пред погледа ни невероятно богатото и ценно както в документален, така и в художествен план наследство на един феноменален фотограф.“       
А за фотографиите Георги Лозанов допълва: „Символическият преход от видимото към невидимото осигурява дълбочината в посланието на кадрите му – това, което виждаш в тях, те кара да се замислиш за онова, което остава отвъд уловения миг, и да усетиш онова, което остава отвъд човешкия опит.“

Процесът на дигитализацията и тяхното по-нататъшно съхранение са от огромно значение, за да могат да достигнат непокътнати до следващите поколения. Огромен принос за обработката и ретуширането на сканираните кадри има Росен Ненов.

Фотографската изложба не би могла да се осъществи без културната организация „Таратанци“.  
Проектът е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц (1948 – 2017), внучка на Георг Волц, радетел на френско-българската дружба и сътрудничество.

 

11.06.2021