Неолитното селище в „Слатина“ се превръща в археологически парк

Изработен е устройственият план за създаване на археологически парк при откритото неолитното селище Слатина. Проектът за подробен устройствен план е готов. Изработен е проект за защитно покритие и малък посетителски център.

Днес в „Слатина“ бяха организирани Дни на отворените врати за граждани от екипа с ръководител проф. чл.-кор. Васил Николов в присъствието на зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Проучването на раннонеолитното селище се извърши с подкрепата на Столичната програма "Култура".

Раннонеолитното селище Слатина съществува през периода 6 100 – 5 500 г. пр.Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Направените проучвания от екипа на проф. чл.-кор. Васил Николов показват интересни данни за първите жители по нашите земи.

Разкриването на културно-историческото наследство на София свидетелства за богата история на града, която трябва да бъде представена и показана. Забележителностите и историческото наследство на София, разкрити през последните години, привличат все повече туристи. За 10 години с 80% са нараснали чуждестранните туристи на столицата.

19.10.2019