Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови името „Св. Георги Победоносец“ за параклиса в памет на българските герои от Първата световна война

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови името "Св. Георги Победоносец" за храм-мавзолея в памет на българските герои от Първата световна война (1914 – 1918). На срещата, проведена в Българската Патриаршия, инициативният комитет за изграждането на храма представи идеята и поиска благословията на Българската православна църква. В срещата участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов, съпредседатели на Инициативният комитет, както и началникът на Военна Академия "Георги Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, зам. –кметът на София Тодор Чобанов, художникът Татяна Узунова – автор на идейният проект, Красимир Узунов, собственик на Агенция и Радио "Фокус", и висши духовници.

Името "Св. Георги Победоносец" бе предложено на основата на дейността на няколко общества, дружества и организации, създадени през 1917 г. и през 1940 г., които са се заемали с изграждането на паметен параклис в София със същото име в памет на загиналите в боевете при Завоя на река Черна през 1916 – 1918 г. и на български летци по време на Първата световна война. Тези родолюбиви начинания са били осуетени от политически промени, настъпвали в живота на държавата.

Допълнително основание за искането дава и традицията за отбелязването на 6 май като Ден на храбростта и Празник на кавалерите на Военния орден "За Храброст", към който след подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г. е прибавен и Празника на Българската армия, която дотогава е празнувала на 27 ноември.

Оценено по достойнство беше мястото на българското военно духовенство във войните за национално освобождение и обединение.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит одобри идеята и благослови предложеното име.

 

20.02.2017