Напредва разширението на "Софийския околовръстен път" в посока АМ „Тракия“

От 14 юни до 10 септември се въвежда временна организация на движение за градския ринг

Във връзка с разширението на изключително важната за града Южна дъга на "Околовръстен път" от 14 юни, неделя, до 10 септември се въвежда нова временна организация на движение. Тя се отнася за участъка между пътен възел „Младост“ при ул. “Бизнес парк София“ до ул. “Самоковско шосе“ (виж схемата).

Днес заместник-кметът на София Кристиан Кръстев и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски инспектираха работата, която се извършва на терен.

С разширението на Южната дъга съществуващият двулентов "Околовръстен път" ще бъде реконструиран в нов с шест ленти за движение със средна разделителна ивица, директното трасе, както и две локални платна и тротоари. Работата по реконструкцията и изграждане на над 6-километровата отсечка от градския ринг стартира през октомври 2019 г. Предвижда се изграждане на ново трасе с пътни съоръжениея от висок клас, което извежда трафика към автомагистрала „Тракия“.

С цел разширението на градския ринг този месец ще започне разрушаване на надлеза при 40-ти км, който е в изключително тежко състояние, не е ремонтиран откакто е построен преди повече от 40 години. Премахването на стария надлез налага временното затваряне на участъка за движение.

Във времето на строителни работи се препоръчва шофьорите да използват за движение алтернативни маршрути.

Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев съобщи, че се предвижда да бъде изградено ново светофарно съоръжение на кръстовището на ул. „Самоковско шосе“ и ул. “Георги Белов“, което ще остане постоянно с цел регулиране на трафика. Преминаващите транзитно автомобили ще бъдат отклонявани към Северната скоростна тангента, а трафикът към града може да се насочи към булевардите „Александър Малинов“ и „Цариградско шосе“, както и ул. „Самоковско шосе“ в кв. „Горубляне“ и ул. „Инж. Георги Белов“, които свързват кв. „Горубляне“ и кв. „Младост“. За времето на временната организация от 14 юни до 10.09.2020 г., когато е затворен за движение участъка от "Околовръстния път", ще се допускат превозните средства, които са собственост на лицата, живеещи в зоната, както и тези, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци.

Новото 6 км трасе, което е последният участък от Южната дъга на "Околовръстен път", осигурява връзка с автомагистрала „Тракия”, улеснява транзитния трафик от автомагистрала „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията за обекта е 142,7 млн. лв. и се осигурява от републиканския бюджет.

 

 

12.06.2020