Програмата на 35-то издание на „Киномания“ `2021 беше представена на пресконференция


Най-новото от Алмодовар, селекция от най-добрите нови френски филми, български заглавия и филм за великия Енио Мориконе, са част от селекцията на „Киномания“ `2021


От 18 ноември до 5 декември отново ни очаква най-доброто от седмото изкуство в 35-ото издание на "Киномания". Програмата на фестивала беше представена на пресконференция.

От 2007 г. „Киномания“ е част от Календара на културните събития на Столична община. „Подкрепата на кинопродукциите, на киноизкуството и фестивалите е от изключителна важност за нас. За 2021 година Столична община подкрепи с над 200 хиляди лева създаването на 17 кинопроекта, с около 120 хиляди лeва събития, които подкрепят знанието за киното и разпространението на киноизкуството“ – каза председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет Малина Едрева.

Сред традиционните партньори на фестивала е и Френски институт в България Institut français de Bulgarie. „Ден след откриването на „Киномания“ ще бъде открит традиционният Фестивал на френския филм, който се случва за 11-а година“ – съобщи програматорът на фестивала Владо Трифонов. Първият филм от Френския фестивал е „Анет“ с Марион Котиар и Адам Драйвър. Според Пиер Колио, директор на Френския институт, парадоксално е, че санитарната криза е предизвикала изключително богата на филми 2021 година.

Сред българските заглавия във фестивалната селекция са: документалният филм „Отново съм тук“ за алпиниста Боян Петров и комедията „Чичо Коледа“.
Всички подробности за Фестивала следете на https://www.kinomania.bg/.

 

 

10.11.2021