Фортисимо Фамилия “Пролетта в музиката” (21 март, 11 ч., зала “България”)

Виртуозната цигуларка Лия Петрова ще бъде солист в концерта на Фортисимо Фамилия “Пролетта в музиката”. Талантливата млада звезда и оркестърът на Софийската филхармония ще изпълнят подбрани произведения, посветени на пролетта, написани от Вивалди, Чайковски, Дебюси, Щраус и други. 

Срещата на младата цигуларка с публиката винаги е емоционална и вълнуваща. Едва осемгодишна Лия Петрова получава Моцартовия медал и званието "Най-млад артист на ЮНЕСКО". През 2001 е приета във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010 г. учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин при Антие Вайтхаас.

Носител е на награди от международните конкурси "Тибор Варга" (Сион), "Луис Шпор" (Ваймар), Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за "Млад музикант на годината 2007" на програма "Алегро виваче" на БНР. През 2016 печели първа награда на Международния конкурс за цигулари "Карл Нилсен" в Одензе, Дания.

Лия е била солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Като камерен музикант свири с изявени изпълнители като Готие Капюсон, Юджа Уанг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Ванг, Луи Лорти и др. Сред ярките ѝ изяви е участието ѝ в проекта "Марта Аргерич и приятели" в Атина и Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

“Пролетта в музиката” е най-новата музикална история на детската музикално-образователна програма на Софийската филхармония, Фортисимо Фамилия. В концерта ще бъдат изпълнени едни от най-характерните и запомнящи се произведения, вдъхновени от цветния сезон. Образователният елемент в концерта този път включва създаването на ключа СОЛ. Този ключ е свързан по специален начин с цигулката, а тя с Вивалди, а Вивалди с пролетта.

По традиция в концерта ще се включи и разказвач на музикалната история, този път това е актрисата Богдана Трифонова, дългогодишен посланик на идеята на детската програма. 

Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на Павел Златаров. 

Концертът “Пролетта в музиката” е на 21 март, от 11 часа в зала “България”.

 

 

05.03.2021