София избра своята песен за 2019 година!

НАЙ-ГОЛEМИЯТ ФЕСТИВАЛ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКАТА ПОП И РОК МУЗИКА „СОФИЯ 2019“ 

 

По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК се проведе 9-то издание на Международния фестивал за поп и рок музика „София 2019”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2019 год.

Пъстрото жури от доказани композитори и поети и представители на медиите гласуваше на живо пред публиката и изпълнителите.

Домакините на Събитието – Наско от БГ радио и Карина Караньотова от БНТ, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение, а журналистът Антон Стефанов изненада гостите и журито с много интересни въпроси.

Организира се от Сдружение „Спринт Продакшън“ със съдействието на Столична община и Министерството на културата и с подкрепата на "Музикаутор", "Профон", Българска музикална асоциация и партньорски организации.

Фестивалът се проведе в категория: "Конкурс за нова българска поп и рок песен". И този път фестивално жури в състав: Акад. Михаил Белчев (поет), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди, какъвто си“ по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването „Музика, музика“ – БНТ2), Милен Иванов (диригент, композитор, музикален редактор – БНТ) Любомир Дамянов (композитор), Здравко Петров (Програма "Христо Ботев" и радио БИНАР), изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

1-ва награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен получи песента „Последен танц“ по музика и аранжимент: Иван Кръстев, текст: Вяра Стойкова, аранжимент: Красимир Илиев, в изпълнение на Маргарита Хранова. Наградата връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Песента получи и Специална награда на медиите, която се присъди за четвърта поредна година, избрана от фестивално жури на медиите в състав: Ангелина Бонева (ПР – Агенция „Пачето перо“), Маринела Величкова ("Дарик" радио), Маргарита Благоева (Агенция „Блиц“), Мариян Бдински (Агенция "Корпо Артинг груп България"),  Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации "ПРофайл"), Петър Митрев – ПР и журналист, главен редактор на информационен сайт Korektno.bg, Мария Сивкова (информационен сайт My Family.bg), Владимир Христовски (информационен сайт БГ НЕС). Наградата връчи заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев получи песента „Искам да ти кажа“ по музика и текст на Лъчезар Кацарски и аранжимент: Тодор Бакърджиев, в изпълнение на Лъчезар Кацарски. Участието на Лъчезар Кацарски е подкрепено и от Агенцията за хората с увреждания. Наградата връчи Пейо Пеев – председател на организационния екип на Фестивала.

2-ра награда се присъди на песента „Аз съм там“ по музика, текст и аранжимент: Пенко Богданов, в изпълнение на Петя Буюклиева и Пенко Богданов. Наградата връчи Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика.

3-то място бе присъдено на песента: „Имаме проблем“ по музика, текст и аранжимент: Валентин Пензов, в изпълнение на Група PENZOFF – Северна Македония. Наградата връчи Живка Такева-Първанова – заместник-областен управител на София-град.

Гласуването за Песен на Публиката продължава до телевизионното излъчване на Фестивала по БНТ на 23 септември.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъжда посмъртно на големия български композитор Валентин Пензов, написал песни на почти всички наши известни изпълнители. Паметта му почетоха Петя Буюклиева, Маргарита Хранова и Силвия Кацарова, които зарадваха публиката с едни от най-популярните му песни. Приза и специалния плакет връчи поетът Иван Тенев на дъщерята и внучката на Валентин Пензов.

Специалната награда на Фестивала получи групата от Северна Македония – PENZOFF, която се представи с песента на български език, какъвто е и регламентът. Наградата връчи Лазар Лазаров – заместник-министър на труда и социалната политика.

По традиция Фестивалът се провежда под тематично мото. Деветото издание беше посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица, затова Фестивалът започна с една емблематична песен – „Вечната София“, в изпълнение на обичания актьор Вели Чаушев, който за съжаление вече не е между нас, и прекрасната Йoана Величкова. Тя показва историята, приемствеността между поколенията, красотата и младостта на един град, който вече 140 години „Расте, но не старее” – нашата столица.

За Кампанията:

И тази година „София 2019” подкрепи Кампанията „Нека бъдем по-добри“, която до  2018 г., подкрепя инициативата за Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти, и хора в будна кома. С нейна помощ се подпомогнаха петима младежи в будна кома, популяризира се важността от намиране начин за решаване на проблема и се извърши ремонт на отделение в „Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация – Панчарево“.

Тази година Кампанията е фокусирана върху една много важна обществено значима кауза: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“. Целта е информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, което дава информация за репродуктивните им възможности. Същността на инициативата е да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивния им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот. Към каузата се включи и екипът на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

Кампанията подкрепи и Фондация „Мечта за дете“. По тяхна идея и по текст на нейната председателка Ивелина Рускова, специално за събитието, се създаде и песента „Мечта за дете“. Музиката и аранжиментът са на композитора и музикант Пейо Пеев и специалното участие на DJ Тишо. Песента представи изпълнителката Галя Георгиева. Тя е един от инициаторите на кампанията, самата тя се е сблъскала с репродуктивни проблеми, но за радост животът ѝ е вече напълно променен от две прекрасни деца. Специално участие в емблематичната песен взеха и талантливата Крисия, група „Жестим“ с ръководител Мария Атанасова, децата от 177. ДГ „Лютиче“ и Школата по вокално майсторство „Мюзик Бокс“ с ръководител Катина.  

Песента на Публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента – фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1,00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“.

 

 

20.09.2019