Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2018

Пет изгряващи звезди от различни артсфери в борба за престижното отличие
На 30 април за девета поредна година ще се състои Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Kулминацията на успешната годишна творческа работа на фондацията, носеща името на култовия театрален режисьор, отново ще събере артелита на България.

Тази година събитието ще гостува на Сити Марк Арт Център – едно от новите и вече наложили се пространства за култура в центъра на столицата.

Церемонията е част от Календара на културните събития на Столична община.
Уникалността на наградата за млади творци у нас се състои в това, че не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Кой ще спечели голямата награда определя жури, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев”– личности от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева.

Не само победителят обаче има стимул за висок полет в изкуството, a всеки един от номинираните, защото всички те ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на Церемонията, а именно реализацията на мечтите и проектите на талантливите млади творци.

Ето и номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” за 2018 г.:

КРИСТИЯН МАЛИНОВ – фентъзи писател

Номиниран е за впечатляващата си отдаденост по създаването на авторската си фентъзи поредица „Недосегаем“ и трите вече издадени книги от нея: за пробива на американския пазар, за смелостта да адаптира сънищата си и да ги претворява в увлекателни истории и за умението да води разказа интригуващо за възрастта си, показвайки силен усет за събитийна верига, конфликт и изненадващи обрати.

ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА-MOUSE – художник, стрийт арт артист

Номинирана е зa активната си разностранна дейност в широк спектър на изобразителното и визуалнo изкуствo, за експериментaлния си подход със стилове, техники, материали и повърхности, за ярко разпознаваемия си творчески отпечатък в градската среда и за отдадеността на мисията да предава уменията и любовта си към изкуството на талантливи деца в собствен клас по рисуване.

СВЕТОСЛАВ ТОДОРОВ – пианист                         

Номиниран е за вдъхновяващите си концертни изпълнения, с които прославя България на престижни сцени по света, за целеустремеността в музикалното образование и кариера, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да излиза отвъд класическия жанр и да експериментира и за ранния пробив в мечтаните за всеки музикант сцени на „Роял Албърт Хол“ и „Карнеги Хол“.

ПАТРИЦИЯ ПЪНДЕВА – актриса

Номинирана е за обещаващия си дебют на голяма сцена като Боряна в едноименната пиеса на Йордан Йовков, с който прави бърз и ярък пробив в Драматичен театър – Пловдив, за деликатното, но същевременно силно сценично присъствие и за творческия и предприемачески нюх да обедини под един покрив млади творци от различни сфери на изкуството в свое новосъздадено артпространство.

MIXED MOTION PROJECT

ИЛКО ИЛИЕВ – фрийрънър, каскадьор и МАРИН КАФЕДЖИЙСКИ – оператор, фотограф

Летящият тандем е номиниран за магичната комбинация между полет и изкуство, фикция и реалност, рискова игра и кино в авторското им видео 2D RUN, спечелило голяма награда в Ню Йорк, за ефектното преплитане и взаимно допълване на талантите им и за оригиналния замисъл и подход и креативно изпълнение на проектите им.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството
„Стоян Камбарев” се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк,  "Бон Марин" и "Енекод" АД,  основната подкрепа на Wilkinson Sword и благодарение на "България Мол", "Технополис", НДФ "13 века България", Premiere Tours, клубовете на "Зонта Интернешънъл България", "Дамски форум", Prime Development, Виваком, ресторанти "Бодега", винарска изба "Етно", Devin и Merci. Традиционни партньори на Фондацията са Арс Дижитал Студио, Софийски солисти, Активист 38, Монте Мюзик и счетоводна къща РАН. Продуцент на събитието е NOVA film.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Ограничено количество билети за церемонията могат да се намерят на билетната каса на Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“).

Вижте номинираните в кратко видео тук:

https://www.youtube.com/watch?v=inonVvSdURw

Допълнителна информация

Преди година Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” `2017 спечели 18-годишната класическа певица Мария Славова, която стана звезда на Първия благотворителен бал на фондацията в Лондон. Мастър клас при легендата Райна Кабаиванска, кино мастър клас, курс по италиански език и редица участия и концерти успя да финансира и осигури Фондацията на прекрасното си откритие, а до месеци Мария ще има съвместен концерт и с камерен оркестър “Софийски солисти”.

Специалната награда на главния партньор на фондацията – УниКредит Булбанк, спечели художникът Радослав Нинов-Руди, който през месец април тази година ще реализира самостоятелна изложба с издаването на двуезичен каталог в галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио, а в края на годината ще осъществи голяма изложба в галерия „Червеното пони” в сърцето на Стария Пловдив.

Режисьорът аниматор Мина Златева е в очакване на първата си рожба, но вече мисли за подготвката на самостоятелна интерактивната изложба за "България Мол". Tя ще посети и мастър клас по анимационна режисура при опитните си и известни колеги Иво Сеферов и Мина Милева.

Куклената aктриса Ралица Стоянова бе изпратена на три професионални кино и театрални мастър класа и курсове по английски език, а също така участва в нов спектакъл и филм, отново благодарение на фондацията.

Кинорежисьорът Христо Симеонов щe снима безвъзмездно свой проект в UFO Филм и ТВ студия на продуцента Фил Рот, а фондацията, благодарение на партньорството си с Арс Диджитал Студио и Нова Филм, ще копродуцира следващия му късометражен филм.

Кратък филм за фондацията  https://www.youtube.com/watch?v=LJ-JC6qilso&t=82s

Церемония 2017 https://www.youtube.com/watch?v=lHmFghI_tos&t=1883s


Лого

 
 
05.04.2018