Над 80 000 млади фиданки вече растат в Новата гора на София

Над 80 000 са дръвчетата, които вече растат в Новата гора на София край "Суходол". Всички те са част от проекта на Столична община за трансформация на пустеещи общински земи в гора. Той стартира през 2017 г., а засаждането се реализира единствено от доброволци. Столична община предоставя фиданките, инструментите и ръкавиците на всички желаещи да участват.

„Първите акации, които посадихме заедно през есента на 2017 г. на първия терен от проекта, вече са високи над 2 метра. От миналата година засаждаме втори терен на Новата гора на София. Когато дойдете тази есен на втория терен, ще видите колко са големи акациите, които започнахме да садим там миналата година. Удовлетворението да видиш как растат дръвчетата е огромно, а ползите за околната среда са безспорни“. Коментира проекта кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Стартът на залесителния сезон тази есен ще се реализира на 24 октомври от 11 часа. Засажданията ще продължат всяка събота и неделя, докато времето го позволява. Точното местонахождение на втория терен от Новата гора на София край кв. "Суходол" можете да видите на сайта www.novatagora.bg или в страницата на проекта във Фейсбук. В рамките на засаждането е открита и редовна линия от градския транспорт с номер 56А, чиято първа спирка е метростанция „Вардар“. Засажданията ще се реализират всяка събота и неделя между 9 и 16 часа. За участие са поканени всички желаещи, без необходимост от предварителна заявка.

19.10.2020