Над 5000 учители и непедагогически персонал са пожелали да бъдат ваксинирани в София

"Над 5 000 учители и непедагогически персонал от столичните училища и детски градини са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Това са малко над 20%. Надявам се този процент да нараства с напредването на ваксинирането, както е в домовете за възрастни хора“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на място организацията на работа в изнесените ковид зони при Столичното РЗИ в присъствието на директора на здравната инспекция д-р Данчо Пенчев и зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

По думите на Фандъкова: „Ваксинирането ще даде спокойствие на учителите в тяхната работа. Това е изключително важно за системата – както за тяхното здраве, така и за спокойствието на учениците и техните семейства.“

Ваксинацията на учителите стартира от понеделник, 1 февруари, като за първия ден бяха имунизирани 162 души. "Общо в 15 столични болници – държавни, общински и частни има кабинети за ваксиниране, като при необходимост ще се разкрият още такива в ДКЦ-тата" – каза още Фандъкова.

Създадена е организация, така че да не се стига до струпване на хора.

По думите на д-р Пенчев до момента в София са получени близо 25 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а от тази на "Модерна" – 4 800 дози. Продължава поставянето и на ваксини от първата фаза на имунизацията, която обхваща фармацевти, стоматолози и болничен персонал, съобщиха също от СРЗИ.

02.02.2021