Над 5000 отоплителни уреда са сменени до момента в София по ОП „Околна среда“ и Програма LIFE

 

"Над 5000 отоплителни уреда са сменени до момента в София по ОП „Околна среда“ и Програма LIFE, – това каза заместник-кметът Десислава Билева, по време на проверка на монтажните дейности на климатици в кв. „Орландовци“. – Подмяната на старите отоплителни уреди е една от мерките, включени в програмата на кмета на Йорданка Фандъкова за подобряване чистота на въздуха в столицата."

„Столична община продължава с монтирането на отоплителни устройства по Програма „Лайф“ и по ОП „Околна среда“. До момента са подадени над 8700 заявления за включване в програмите и са сключени 6540 договора за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на пелети, газ и климатици“ – посочи Десислава Билева. 

„Важно е на прага на отоплителния сезон да дадем пример за екологично отношение, – допълни още тя. – Набирането на заявления продължава. Няма краен  срок за включване в програмите и до изчерпване на средствата всяко домакинство, желаещо да подмени старите си отоплителни уреди, може да подаде заявление." 

„Новата оперативна програма, която предстои да бъде одобрена от ЕК, отново залага голям ресурс за безплатна подмяна на отоплителни уреди от домакинства. Това е една дългосрочна политика, която ще продължи и в следващите от три до пет години“ – посочи още зам.-кметът Десислава Билева.  

 Зам.-кметът по екология Билева благодари на семейство Георгиеви, които днес подмениха старата си печка на дърва с климатик и посочи, че хора като тях  допринасят за чистотата на въздуха в София.

„Заради екологията и хамалогията избрахме климатиците" – това казаха сем. Георгиеви по повод решението си да се включат в програмата за подмяна на старите печки и споделиха, че назад във времето са използвали различни видове отопление, включително нафта и дърва. Решили са да преминат на климатици, защото е много по-чисто и уредите са лесни за използване.

 

19.08.2022