Над 500 филтъра на комините на домакинства са поставени тази година

"За подобряване на качеството на въздуха и намаляване на фините прахови частици Столична община изпълнява различни мерки и една от всички е доставка и монтаж на електростатични филтри на комините на домакинства." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на монтираните филтри за комини в кв. „Красна поляна“. На проверката присъстваха заместник-кметът по направление екология Десислава Билева, директорът на Столичен инспекторат Веска Георгиева, кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

До момента тази година общината е поставила над 500 филтъра на частни сгради, а през 2021 г. ще бъдат поставени още 500.

Кметът на София Фандъкова заяви, че "досега филтрите са поставени в двата района, в които има проблем със замърсяването с фини прахови частици – "Красна поляна" и "Слатина". Едно от трайните решения на проблема е подмяната на отоплителните инсталации, тъй като и според последните проучвания през зимата най-голям източник на замърсяване е битовото отопление на дърва и въглища. С тази цел общината започна собствена програма за безплатна подмяна на печките на дърва и въглища с по-екологично отопление" – заяви кметът.

Започна монтирането на първите от 140 печки за екологично отопление по Програма Life на ЕК. Уредите се монтират в районите "Панчарево", "Нови Искър" и "Искър".

"Стартираме и процедурите по големия проект по ОП „Околна среда“ за подмяна на старите уреди на още 9500 домакинства – посочи също Фандъкова. – Постепенно намалява броят на дните с мръсен въздух, но все още остава висок. За декември – до днес данните показват по-малко дни с превишения на нормите спрямо декември 2019 г." – посочи също Фандъкова.

19.12.2020