Над 47 хиляди „зелени билета“ са закупени до 17 часа

Над 47 хиляди „зелени билета“ са закупени до 17 часа от касите на "Центъра за градска мобилност", метрото и през мобилното приложение https://sofia.mpass.bg.

Билети са закупувани и от водачите на превозните средства. „Зеленият билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столичната община. Мярката бе въведена във връзка с реализирани превишения на средноденонощните стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА „Околна среда“ над 200 мкг/куб. м.  

През днешния ден безплатно работиха и буферните паркинги към линиите на метрото на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Черни връх“, бул. “Ломско шосе“, бул. “Александър Малинов“ и на бул. “Драган Цанков“. Целта е повече хора да оставят автомобилите си и да се придвижват с градски транспорт.

През днешния ден продължиха и проверките на Столичния инспекторат за замърсяване и нерегламентирано горене. Проверени са 42 обекта и са съставени 10 акта за нарушения. От проверените 18 сервиза в три от тях са констатирани нарушения, съставен е 1 акт на сервиз в „Слатина“ и са глобени управителите на два сервиза в районите „Надежда“ и „Красно село“.

Проверени са и 24 строителни обекта, като в 8 от тях са установени нарушения, за което са съставени актове. Обектите са в районите „Изгрев“, „Триадица“, „Люлин“ и в „Студентски“. В цех за производство на мебели  е установено горене на плоскости и пластмаси и е наложена санкция.  

Продължава и миенето на улици и булеварди. Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София през днешния ден, са мили пътните платна на бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „Филип Аврамов“, бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Асен Йорданов“, както и по-малки улици в кварталите – ул. „Д-р Иван Селимински“ и ул. „Витиня“ в район „Подуяне“,  ул. „Скопие“ в „Сердика“ и  ул. „Възрожденска“ в „Надежда“. 

20.12.2019