Над 4300 столичани и гости на София гледаха „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“

 

Над 4300 столичани и гости на София се насладиха на музиката на Оркестъра на замъка "Шьонбрун", който се проведе на 8 август под открито небе на площад „Свети Александър Невски“.

Пред катедралата на София виенските музиканти изсвириха класически хитове като „Радецки марш“, „Прилепът“, „Цигански барон“, „На хубавия син Дунав“ и други.

Грандиозният концерт „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ бе посветен на творчеството на най-известната музикална династия в света – Щраус – и се реализира с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните събития на София.

С програмата на Оркестъра на замъка "Шьонбрун" в България започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. През 2025 година в тях ще се включат със събития Ню Йорк, Париж и Виена – родното място на големия композитор.

Диригент е Гуидо Манкузи, а директор на оркестъра Петър Хосек. Част от музикантите е и родената в България Таня Джарова-Салустио, която е концертмайстор.

Организирането на значими концерти, които представят София на картата на световната култура, започна по идея на кмета Фандъкова. Миналата година на същото място се проведе концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго, който също събра хиляди почитатели на класическата музика.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

09.08.2022