Над 22 800 жени са прегледани по общинската скринингова програма за превенция на рака на гърдата


"Столичната община първа започна скринингова програма за превенция на рака на гърдата и инвестира в нова апаратура" – каза кметът Фандъкова

"Розови балони полетяха днес в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата, и като знак на информираността за важността на превенцията. Изключително е важна информираността на жените, за това колко е важно да се прегледат навреме и ранната диагностика, защото, открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в инициативата. Инициативата цели повишаване на осведомеността и профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените.

Кампанията е традиционна в Световния месец за борба с рака на гърдата и е подкрепена от Столичната община. Фандъкова посочи, че Столичната община е първата, започнала кампания за превенция чрез скрининг на рак на гърдата, която продължаваме. От 2015 г. скринингово изследване са преминали 22 821 жени. За осма поредна година през месец октомври организираме и участваме в инициативата за превенция срещу рака на млечната жлеза. С безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври се включват 10 болници от 5 града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. В инициативата участват най-много болници от София – общо общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Първа АГ „Света София“ и две държавни – „Света Анна“ и СБАЛО. В рамките на инициативата общински болници организират безплатни профилактични прегледи до края на този месец. Безплатни прегледи се извършват в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология: София, УМБАЛ „Света Анна“, Първа САГБАЛ „Света София“ и общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ – София. В рамките на кампанията през октомври миналата година над 800 жени бяха прегледани безплатно за рак на гърдата в общинските лечебни заведения в София. При 8 от пациентките бе установен карцином на гърдата, а при над 170 столичанки бяха открити доброкачествени образувания на млечната жлеза.

Столичната община инвестира и в закупуването на апаратура за извършване на прегледи като 8 нови ехографски системи. Те са доставени във Втора АГ и шест Диагностично-консултативни центъра: ДКЦ XI (ж.к. "Зона Б18"), ДКЦ XV (ж.к. "Дианабад"), ДКЦ II (район "Средец"), ДКЦ XII (район "Люлин"), ДКЦ XVII (район "Оборище") и ДКЦ XXVIII (ж.к. "Дружба").

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

16.10.2020