Над 200 човека откриха залесителната кампания Новата гора на София

Повече от 200 доброволци взеха участие в откриването на есенния залесителен сезон на проекта на Столична община – Новата гора на София. Тази есен в мащабния доброволчески проект се очаква да бъдат засадени над 21 500 фиданки на площ от 43 дка.

“Искам да благодаря на всички, които дойдоха навън, за да засадим заедно първите есенни фиданки днес. До момента в Новата гора на София броят на засадените дръвчета през изминалите 5 сезона надвишават 80 000. Амбицията ни е тази есен да засадим още 21 500 фиданки, така че да завършим засаждането и на втория терен от Новата гора на София”. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която лично откри масовото засаждане.

Новата гора на София е мащабен залесителен проект на Столична община, който цели трансформиране на пустеещи общински земи в гора и обособяване на зелен крайградски пояс. За залесяването общината осигурява фиданките, инструментите и ръкавиците, а за труда се разчита изцяло на доброволци.

Засаждането на зеления пояс се извършва с фиданки, първите от които са на три години, когато стартира проектът. Отделно в градска среда Столична община засажда по-големи дървета, като тази есен са предвидени да бъдат засадени 3000.

Есенното засаждане в Новата гора на София ще се реализира всяка събота и неделя между 10 и 16 часа до края на месец ноември.

За максимално улеснение на всички желаещи да се включат, в рамките на залесителния сезон е разкрита и извънредна автобусна линия номер 54А с начална спирка метростанция “Вардар”. Повече за проекта и как да се включите в него можете да научите на  www.novatagora.bg  или в страницата във Фейсбук.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

24.10.2020