Над 19 млн. лв. се инвестират в строителство и модернизация на 15 детски градини на територията на Столична община

През 2019 г. Столичната община ще инвестира над 19 млн. лв. за изграждане и реконструкция на 15 детски градини на територията на общината. Това стана ясно днес при представянето на проектобюджета на София за следващата година. Детски заведения ще бъдат построени, реконструирани или разширени в районите „Лозенец“, „Триадица“, „Овча купел“, “Нови Искър“, „Студентски“, „Искър“, „Красно село“, „Витоша“, „Подуяне“, „Люлин“, кв. „Горна баня“.

С други 9,5 млн. лв. ще бъдат изградени разширения на 11 столични училища. В 6 от тях ще бъдат построени физкултурни салони, с каквито учебните заведения към момента не разполагат. Салони ще бъдат изградени в 37. СУ в район „Люлин“, 176. ОУ в с. Негован, район „Нови „Искър“, 64. ОУ в кв. „Симеоново“, район „Витоша“, 175. ОУ в с. Мрамор, район „Връбница“, 100. СУ в район „Сердика“ и 30. СУ в район „Възраждане“. С нов физкултурен салон ще разполага и 9. Френска езикова гимназия, която ще се модернизира по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г.

За придобиване на имоти в проектобюджета за 2019 г. са заложени 8 млн. лв. Столичната община ще насочи усилия в тази сфера и през следващата година, за да продължи изграждането на софийското метро, улици, булеварди и ВиК съоръжения. По значимите обекти, за реализацията на които са необходими отчуждителни процедури, са 3-ият метродиаметър, пробиви на бул. „Рожен“ от ул. „Далия“ до Северната скоростна тангента и на бул. „Петър Дертлиев“ до "Софийския околовръстен път", разширение на бул. „Ломско шосе“ от ул. „Лазарица“ до "Околовръстния път", довършването на втори надлез на ул. „Лазар Мицкевич“, изграждане на Източната тангента на София, кръгово кръстовище на ул. „Св. Климент Охридски“ и бул. „Андрей Ляпчев“, изграждане на ВиК мрежи в кварталите „Модерно предградие“, „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ и др.

17.12.2018