Над 11 000 доброволци се включиха в тазгодишното Пролетно почистване „София чисти“

Над 11 000 доброволци са участвали с различни дейности в тазгодишното Пролетно почистване „София чисти“, организирано от Столичния инспекторат с подкрепата на Столична община. Това стана ясно по време на официалното закриване на кампанията, което се състоя в градинката пред Народния театър, поднесено под формата на концертен поздрав към софиянци и гости на столицата от Софийския духов оркестър.

Благодарение на действията на лица и фирми, в рамките на „София чисти“ са почистени общо над 1800 декара градинки, детски площадки и междублокови пространства. Извозени са 6 800т зелени отпадъци на депото за компостиране към Общинското предприятие за третиране на отпадъци, както и 4 800 т. Едрогабаритни отпадъци. В рамките на месец прил са измити малко над 3000 дка улици и булеварди на територията на Столична община.

„Най-важният резултат от тази кампания, обаче, е че провокирахме интереса и активността на столичани и затова ще продължим с общите инициативи и след нея. Още на 1 май от 10 часа каним всички доброволци да се включат и заедно да засадим нови дървета в Зоологическата градина. Ще продължим с допълнителни акции и в Парк Врана, и в приюта за безстопанствени кучета в с. Горни Богров, така че да не губим инерция и енергия и да продължаваме все така заедно да подобряваме средата, в която живеем“, каза на закриването на кампанията зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова.

За първи път в тазгодишното издание на кампанията бяха използвани и социалните медии за популяризиране на инициативите. Анализът показва, че различните публикации от страницата на кампанията във Фейсбук „София чисти“ са достигнали до общо над 400 000 души, като на дневна база посланията са достигали до над 14 000 потребители.

 

28.04.2017