Над 100 вида рози цъфтят в София

Над 100 вида рози могат да се видят в градските паркове и градини на София

 

Красивите и ароматни цветове на благородното растение, което цъфти през цялото лято, са в зелените площи на паркове като "Борисовата градина", НДК, Южен парк, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, на Моста на влюбените“, „Витоша“ и др.

Най-богат с цветовете на красивото растение е Розариумът на София. Той беше възстановен по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2019 г. Тук са цветовете на свързаната с нашата история „Роза дамасцена“. Тя е маслодайната роза за популярното българко розово масло. Другата забележителна роза е „Принцът на България“ (Rosa Prince de Bulgarie) тя е сорт, селектиран специално в чест на Фердинанд. В Розариума растат близо 2000 рози, най-много са полиантови рози – 1050, следвани от чайно-хибридните – 700, миниатюрни рози – 120, както и щамбови и увивни рози. Особено красиви са катерливите рози, които оформят арки. Рози облистват и декоративни стълбове и заедно с живия плет и фонтана превръщат парка в приятно място за отдих.

Розариумът е създаден през 1910 г. от градинаря Йосиф Фрай, който обособява алеи от рози и организира изложби на цветя. Първата мащабна реконструкция е през 1934 г., а по-късно са засадени 1 400 рози, доставени от Германия.

В парковото пространство около НДК са разцъфнали над 5900 рози. Те са от групите на чайно-хибридните, полиантовите, миниатюрните рози. Увивни рози красят Моста на влюбените, а чайно-хибридни – в зелените площи на Южен парк, покрай бул. “България“ и др.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

18.06.2021