Над 100 произведения на съвременно италианско изкуство са представени в СГХГ

Сътрудничеството между София и Италия в областта на културата се развива през последните години.

Гражданите на столицата имаха възможност да видят оригинална творба на Рафаело, която бе показана в Националната художествена галерия и десетки хиляди столичани успяха да й се насладят. В Музея за история на София бяха представени и мозайките от Равена, получихме и макет от житни класове на Света София - подарък от италианския град Озимо. Сега в продължение на два месеца ще имаме възможност да се насладим на съвременното италианското изкуство от XX и XXI век, а в рамките на изложбата да чуем лекция на известен италиански изкуствовед - Лаура Моналди. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на изложбата. София е първото по рода си в България място за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. София е творческия град, лице на културните и творчески индустрии, място на срещи, на споделяне на творчески идеи, каза също кметът Фандъкова. Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптура, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Участват повече от 100 произведения на 103-ма автори.
Изложбата включва представителна извадка на италианското изкуство от XX и XXI век - между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Тя е своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения творци и за теоретическите оправдания, тласнали всеки от тях в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на XX в. с опитите на отделни автори да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайкипревъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство, продължава към важни за XX век движения и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми. Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия и е под патронажа на Столична община.
Организатори на изложбата са Посолството на Република Италия и Италианския културен институт. На събитието присъстваха Н.Пр.г-н Балди - Посланик на Италия, Карло Пали - собственик на изложбата, Лаура Мондали - куратор на изложбата, Аделина Филева - директор на СГХГ.

 

 

 

05.04.2017