Над 100 000 луковици в цветните фигури в София за Председателството на Съвета на ЕС

Над 100 000 цветни луковици, над 5000 вечнозелени храсти и 30 японски вишни са част от четирите тематични цветни фигури, посветени на Председателството на Съвета на ЕС. Фигурите са разположени на ключови места в столицата като се очаква да разцъфнат още през ранната пролет.

Цветна фигура с площ от половин декар с логото на Българското председателство на ЕС ще посреща гостите още от летището. За изработката ѝ са засадени 2 800 корена вечнозелени и листопадни храсти (туя, смрика, кисел трън, пт. грозде, лавровишна, спирея, хибискус) и над 7000 броя цветя (виола, сантолина).        

30-те  японски вишни вече са засадени в близост до "детелината" на  бул. „България“   и "Околовръстния път". Освен тях в тревните площи са засадени 86 000 луковици на лалета, подредени в разноцветни фигури.       

Покрай НДК, в тревната площ на ъгъла на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Фритьоф Нансен“ са проектирани и засадени изцяло нови цветни фигури. За аранжировката им са подбрани 450 бр. вечнозелени храсти и над 12 000 цветя – теменужки и лалета.

По-рано есента беше завършен и първият такт от „Одата на радостта“, който се намира в градинката срещу парк "Дружба". За оформлението му са използвани 2500 бр. вечнозелени храсти  (смрика, кисел трън, лоницера, лавровишна) и 550 бр. листопадни храсти (спирея). Освен него, със съдействието на посолството на Нидерландия в България, от южната страна на НДК беше създадена и цветна мозайка от различни цветове луковици на лалета и мускари. Общата площ на фигурата е 140 кв. м и в нея са засадени над 37 000 бр. луковици.

 

29.12.2017