На 28 януари Столична община въвежда „зелен билет” за пътуване с градския транспорт

Във връзка с реализираните от предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици и високи стойности в първите часове днес Столична община чрез Център за градска мобилност въвежда за 28 януари 2018 г. специален „зелен билет” за пътуване с градския транспорт.

За намаляване на замърсяването и насърчаване използването на градски транспорт в днешния ден Столична община въвежда „зелен билет“ за пътуване в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Призоваваме настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване.

Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО 5 да ограничат придвижването с тях. В случай че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столичният инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

 

 

28.01.2018