На 27 януари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха

На 27 януари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха.

Според системата за прогнозен потенциал на замърсяване с фини прахови частици на територията на София на 27 януари се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха.

За намаляване на замърсяването призоваваме жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО 4, които да ограничат придвижването с тях. В случай че използвате личния си автомобил, молим да не оставяте двигателя включен при престой, по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии – 66 и 63.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и  Пътна полиция при СДВР.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

26.01.2018