На 24 май 2017 г. в 9.00 ч. от площад „Възраждане“ тръгна ретро трамвай-библиотека или трамвай читалня

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова на 24 май 2017 г. от площад „Възраждане“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост тръгна трамвай – библиотека. На събитието присъстваха и писателите Петя Кокудева, която по-късно изнесе слово пред паметника на светите братя Кирил и Методий, и Мирела Иванова, както и зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.  

С тази и други инциативи отбелязваме празника на духовността и насърчаваме четенето, както и срещата със съвременните писатели, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Трамваят-библиотека се движи по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“ и изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място има и библиотекар, от който пътуващите могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека.

Кампанията е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно.

За тази цел на няколко централни места в столицата са разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето могат да разменят книги. Пунктовете са позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“ и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). На посочените места всеки посетител може да получи от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни, включително.

Всички желаещи могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11:00 ч. до 15:00 ч.

Фотограф: Гео Калев

 

 

24.05.2017