На 16 юли историите на София оживяват с временна изложба, мултимедийно шоу, музика и кабаре на улица “Малко Търново”


На 16 юли историите на София оживяват с временна изложба, мултимедийно шоу, музика и кабаре
на улица “Малко Търново”

 

Проектът “Малко Търново" – улица на времето” ще разказва факти, митове и легенди от богатата история на София с кампания със story-та в социалните мрежи и специално събитие, осъществени с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“

 

Архивни спомени и кадри от историята на София ще оживеят на най-късата пешеходна улица в София “Малко Търново” на 16 юли от 19:30 часа с помощта на различни изкуства и артисти. По емблематичните стълби ще бъде разположена временна изложба, която ще разказва истории от различни векове, случили се само и единствено на това централно градско място.

Главни разказвачи ще са актьорите Лили Гелева и Кирил Недков с режисьор Анастасия Събева от Младежки театър и студио Phormatik, които подготвят мултимедийна прожекция с архивни кадри от колекцията на Държавна агенция “Архиви”, Регионалния исторически музей – София, Стара София и Изгубената България. Духова музика ще преведе през различните епохи, а Васко Кръпката ще изпълни шлагера “Музикантска съдба” на Жоро Минчев за килиите на Държавна сигурност, разположени по времето на комунизма зад тайна врата по средата на стълбите.

На сцената за градски истории и разказвачи на Storytel ще гостуват писателят Александър Шпатов с неговите истории “На живо от София” и Павлина Делчева-Вежинова с откъс от нейната книга “По дирите на изчезналите софийски кръчми”. Събитието ще завърши с кабаретно шоу в някогашния бар “Луна” (сега Comedy Club) и парти, което ще превежда от времето на Цар Борис III до днес.

Събитието ще постави и старта на специален сайт и дигитална #soSofia кампания, която ще разпространи многото събрани истории в популярния “story” формат в социалните мрежи. Това е и първото от серия събития на платформата #soSofia, които разказват историите на характерните символи на града. Проектът изследва и събира разкази, снимки и легенди от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица, с цел да популяризира историята на София и да наложи ул. “Малко Търново” като още по-любим и притегателен символ за граждани и гости на града.


Проектът “Малко Търново" – улица на времето” се реализира с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“.


Събитието във фейсбук ще намерите ТУК

15.07.2021