На 15 юни ще бъде възстановено движението по бул. "Патриарх Евтимий"

Столичната община продължава с мащабната строителна програма по отношение на базовата инфраструктура в столицата. Общо 10 са големите, ключови пътни обекти, по които работи общината през тази година. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на заместник-кмета по транспорт Евгени Крусев и инж.Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

По думите на Фандъкова в програмата ни за основен ремонт най-коментираният проект, заложен за изпълнение през тази година, е бул. "Кн.Ал.Дондуков". Проектът беше най-дълго обсъждан заради избора на вида настилка. Общината имаше готовност още през миналата година да започне реконструкцията, но заради изграждането на метрото той беше отложен. Кметът припомни, че бяха направени редица обществени обсъждания. Чуха се много мнения, но единно мнение по въпроса за настилката няма. Направени бяха и социологически проучвания, според които повечето хора бяха за асфалтова настилка. Резултатът от повечето обществени обсъждания пък беше запазване на паважната настилка, каза кметът Фандъкова.

Тя припомни, че още в началото на обсъждането на проекта е изразила личното си мнение за запазване на паветата, за да се съхрани историческия облик на София. Заявих обаче, че няма да изразявам личното си мнение, за да се чуе мнението на хората, каза кметът и още веднъж потвърди позицията си за запазване на историческия вид на града. По думите й това обаче е свързано с отсъствието на велоалеята, тъй като според експерти и граждански организации такава алея по паважна настилка не е подходяща. Днес в Министерството на културата има обществено обсъждане, ще изчакаме и позицията на министъра на културата, за да може да бъде издадено и разрешението за строеж и да започне цялостната реконструкция, каза кметът.

Предвижда се от 4 юни по бул. "Дондуков" да започне работа "Софийска вода" за подмяна на канализация в участъка от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски". Движението по булеварда няма да се затваря изцяло, ще се работи първо по северното платно, след това на южното като ще има стеснение в движението. След средата на юни работата ще продължи в участъка от бул. "Васил Левски" до Ларгото с цялостна подмяна на тротоарите с унипаваж.

На 15 юни ще бъде възстановено движението по бул. "Патриарх Евтимий" от ул.“Граф Игнатиев“ до Петте кьошета, който беше затворен през 2016г. заради строежа на третия лъч на метрото. Движението ще бъде еднопосочно по бул. "Патриарх Евтимий", като ще има стеснение в района на метростанциите, за да влиза техниката за тяхното изграждане. Движението през тунела по бул. "Васил Левски" също ще бъде възстановено еднопосочно.

По бул. "България" са три лентите за движение в южна посока. На 5-юни ще бъде възстановено движението, което сега стеснено.

Възстановяват се двете локални платна по бул. "Гоце Делчев" на 10 юни. Локалните платна правят връзката на бул. "Гоце Долчев" с бул. "Цар Борис Трети", каза инж.Стоян Братоев.

Предстои ремонта на ключови пътни обекти

На 5 юни започва ремонтът на бул. "Асен Йорданов" между бул. "Шипченски проход" и кръговото на бул. "Цариградско шосе", а след това и на бул. "Шипченски проход" между ул. "Иван Димитров - Куклата" и бул. "Асен Йорданов".

След 10 юни ще започне разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Цар Борис Трети" до бул. "Бъкстон".

След 15 юни ще започне втората част от изграждането на разширението на бул. "Монтевидео", след като приключиха отчуждителните процедури.

Изключително необходимо е изграждането на локалните платна на Северната скоростна тангента при съществуващия път за кв. "Требич". На 10 юни ще започне работа по канализацията, а след това и по самите локални платна.

В края на юни ще започне рехабилитацията на бул. "Прага" в участъка от бул. "Ген.Скобелев" и бул. "Пенчо Славейков".

 

 Фотограф: Гео Калев

31.05.2017