Музикален фолклорен спектакъл “Пътуване из България” среща българската традиция с модерните изкуства на 26.06.2021 г. Дата: 26.06.2021 г.
Час: Ателие „Фолклорни танцови импровизации“ от 17:30 ч.
Музикален фолклорен пърформанс от 20:30 ч.
Място: София, Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“
Вход: свободен


Проектът “Пътуване из България” се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артисти от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика разкриват магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество.

Пътуването из България ще започне на 26 юни 2021 г. от 17:30 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на "Лагрото") с образователно творческо ателие „Фолклорни танцови импровизации“, което ще запознае деца и младежи с характерни танци, традиционно облекло и любопитни истории от седем фолклорни области на България. Специално подбрани интерактивни игри ще бъдат водени от професионалните танцьори на Детско-юношески ансамбъл „Пламъче“ – София.

Музикален фолклорен спектакъл “Пътуване из България” от 20:30 ч. ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса ѝ към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България. Автентичният фолклор е пресъздаден през погледа на младите артисти и по този начин става актуален и интересен за съвременното поколение.

Седемте народни певици Ася Георгиева, Габриела Миланова, Габриела Иванова, Марина Маринова, Мария-Магдалена Брегова, Милена Великова и Петя Михайлова ще “разказват” истории от Пиринска, Странджанска, Добруджанска, Шопска, Родопска, Тракийска и Северняшката фолклорна област. Техни кавалери на сцената ще бъдат музикантите от Фолклорна формация „Хаджии“. Красотата на българския танц ще покажат танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „Пламъче“, които ще въвлекат публиката в действието на спектакъла чрез характерните за всяка област традиционни български танци. Представени заедно фолклорните области олицетворяват пъстротата и разнообразието на българската култура.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена за събитието от Николина Минчева. Започващ автентично, пърформансът се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/183742293691483

11.06.2021