Музикален фестивал „Жълтите павета 2018”

Петото издание на Музикалния фестивал „Жълтите павета“ ще се проведе на 5 и 6 октомври от 19.00 ч. в театър „Българска армия“. Тазгодишната тема е за влиянието на скандинавската музика в световния джаз. В рамките на събитието ще има два джем сешъна в клуб "Максим" от 23.00 ч. – Росен Захариев Квартет на 5 октомври и LaMigra на 6 октомври, съпътствани от фотоизложба на Ани Петрова.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Джем сешъни:

Росен Захариев Квартет
5 октомври в клуб „Максим“ от 23:00 ч.

LaMigra
6 октомври в клуб „Максим“ от 23:00 ч.ПРОГРАМА:

5 октомври

Ярон Готфрид Трио

Ярон Готфрид – пиано
Орон Йорай – бас
Рони Холан – барабани

Ярон Готфрид е един от най-изявените музиканти на своето поколение в Израел – мултидисциплинарен изпълнител, който прокарва мост между класическата, съвременната и джаз музиката. Завършва образованието си в Музикална академия „Рубин” в Йерусалим при маестро Менди Родан.
Уникалният подход на Готфрид към ритъма и звука е дълбоко отразен в неговите композиции, които представляват сливане между жанрове и стилове. Репертоарът му обхваща произведения от Ренесанса до съвременната музика. Неговият „бароков джаз проект” за джаз трио и оркестър е изпълняван повече от 50 пъти, получавайки високо признание по целия свят.
През 2015 г. в Германия, заедно с оркестъра на радио WDR, той участва в премиера на своите „Картини от една изложба“ по Мусоргски – Римейк за джаз трио и оркестър, които са издадени от GPR Рекърдс и се разпространяват от Naxos.
Дълбочината на музикалните интереси на Готфрид в джаза го среща с големи джаз изпълнители като: Еди Гомес, Диди Локлууд, Дейв Либман, Ранди Брекър, Кити Марголис, Бени Голсън и Джими Хийт и др.
Многократно е избиран за музикант на годината в Израел.
„Аранжиментът на Ярон Готфрид на „Картини от една изложба“ е изобретателeн и ненатрапчив, а изпълнението му прелива красиво в големия ансамбъл. Неговата версия дава нова светлина върху добре познатото произведение и го открива за творческа импровизация.”
Юри Кeйн, пианист и композитор
„Ярон Готфрид е взел една класическа, романтична сюита и със своя музикален превод я е превърнал в съвременно събитие. Разнообразието на неговия подход и поглед към известната „Променада” (Promenade) са изключителни.”
Дейв Либман, саксофонист
 

Нед Мак Гоуън Бенд

Нед Мак Гоуън – флейти
Хайс Левелт – тромпет
Джулиано Модарели – китара
Пепе Гарсия – перкусия

Нед Макгоуън е композитор, учител, флейтист, импровизатор и куратор.
Неговата музика е известна със своята ритмична и техническа виртуозност и печели много награди. Тя е изпълнявана в Карнеги Хол, Концертгебау и други зали и фестивали по целия свят от много оркестри, ансамбли и солисти. Композициите на Нед често се формират от неговия опит като флейтист в европейските съвременно-импровизационни музикални среди. Неговите произведения са самостоятелни музикални светове.
„Последното произведение е композиция на Нед, наречена „Възвишението Чамунди (Hill Chamundi)”, в което Кейко имитира звука на тамбура с интригуващо „огъване” на струните на пианото, което им спечели викове за бис и изправи на крак публиката с овации.“
Мариан де Назарет, Хинду

„Музиката на МакГоуан се стреми към идиом, в който различни музикални жанрове – американски популярен, европейски класически и авангарден, Карнатик, очарование с пропорционално сложни ритми, използване на микротонове в търсене на нови нюанси на мелодията, и много други, се докосват един друг и създават нови значения.”

 
6 октомври

Инбар Фридман Бенд

Инбар Фридман – китара
Еден Ладин – пиано
Флорент Нисе – бас
Стефано Лучини – барабани

Инбар Фридман започва обучението си по джаз китара на 16-годишна възраст в училището по джаз и съвременна музика „Римон” в Израел. През 1999 г. се премества в САЩ, където завършва с отличие университета Уилям Патерсън. В Ню Йорк Инбар свири с музиканти като Майрън Уолдън, Уил Винсън, Алексис Куадрадо, Арън Голдбърг и Дони МакКаслин. Тя също така е член на групата на Хари Уитакър заедно с Джо Магнарели, Норико Уеда и Ерик Макферсън.
През 2005 г. се завръща в Израел и скоро се присъединява към международна група, включваща певицата Лидия Филипович, френския басист Оливие Гато, барабаниста Били Кобъм и пианиста Камелия Бен Насър. Заедно осъществяват проекти като „Медитеранео” и „Сънят на пеперудата" и имат изпълнения в Европа.
Заедно с Бен Насър тя формира Проекта „Квартет във времето“ през 2010 г. и продължава да музицира из цяла Европа и Израел. С басиста Лоран Чавоит и барабаниста Стефано Лучини квартетът пътува до подножието на Пиренеите в южната част на Франция, за да развие и запише серия от седем лирични оригинала, докато са заобиколени от огромните равнини на провинцията… Изживяване извън времето – БИЛИ КОБЪМ

 
Парадокс Трио и специален гост Теодосий Спасов

Мат Дариу – саксофон, кларинет
Брад Шепик – китара
Руфъс Кападокия – виолончело
Сейдо Салифовски – перкусия
Специален гост Теодосий Спасов – кавал

Трио „Парадокс“, което се превръща в квартет скоро след формирането си, но продължава да бъде известно само като трио, е създадено от Мат Дариу през 1994 г., няколко години след като свирещият на множество инструменти артист се премества от Бостън в Ню Йорк. Групата дава на Дариу контекста на малкия ансамбъл и той продължава със стилистичния синтез и смесване на джаз и творческа импровизация с мелодии, модулации и ритми на балкански, клезмерски, келтски и цигански фолклорни музикални традиции. Освен Дариу, най-ранното формирование на групата включва перкусиониста Сейдо Салифоски от Македония и челиста Руфъс Кападокия (известен със стила си „етно-слеп-фънк-чело”), който е от Хамилтън, Онтарио. Скоро към групата се присъединява и китаристът Брад Шепик и квартетът продължава в този си състав без промяна и до днес.
Заедно с „Тайни Бел Трио” на Дейв Дъглас, Пахора и Брад Шепик & Комютърс (всички включващи Шепик), през 90-те "Парадокс трио" са в челните редици на нюйоркските групи, които съчетават градското усещане с източноевропейските и близкоизточните влияния.
Групата става известна със своите вдъхновяващи шоута в "Бел Кафе" в Сохо, Ню Йорк и "Нитинг Фектъри", известният клуб в центъра, чийто лейбъл пусна първия едноименен компактдиск през 1995 година. През 1997 г. лейбълът „Нитинг Фектъри” издава и албума Flying at a Slant и през 1999 г. Source – албум, който изследва музиката на Османската империя от началото на 20-ти век. „Парадокс“ продължава да се развива до към средата на 2000-та с участия в клубове и на фестивали и пускането на Gambit през 2005 през лейбъла на Ения с участието на Теодосий Спасов. "Парадокс" имат и живи участия на фона на класическите неми филми.
Макар че „Парадокс трио“ често се счита за творческото начало на Дариу, всъщност триото е послужило като важна работна среда за всичките си четирима членове.

***

Билети: на касата на театър "Българска армия" и TICKETPRO.

Повече информация на http://paveta.bg/ 

03.10.2018