Мощите на двама светци ще бъдат положени в храма „Св. София“

 

В навечерието на православния празник на Светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и София и празника на град София мощите на двама светци Свети Климент, папа Римски, и Свети мъченик Потит ще бъдат пренесени от сградата на Софийска митрополия до храм „Св. София“.

Реликвите са дар на Негово Светейшество патриарх Неофит от папа Франциск. Те бяха донесени в София от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Пекорари.

"Свети Потит е първият мъченик на Сердика, а Свети Климент е първият епископ на Сердика, станал впоследствие римски папа. Той е бил сподвижник на Светите апостоли Петър и Павел, а нетленното му тяло е открито от Свети Константин-Кирил Философ по време на мисията му при хазарите в Крим. Затова те ще бъдат поставени и оставени за поклонение именно в древния храм „Света София“. Тази размяна на свети мощи е една благодатна практика в общението между двете църкви, тъй като всички светци и мъченици, живели и прославили се преди разкола от XI век, са еднакво почитани и от католическата, и от православната църква“ – уточни Негово Високопреподобие.

В Пространното житие на Константин-Кирил Философ намирането на мощите на Свети Климент е описано като голяма „чест и прослава“.

"Вярвам на Бога и се надявам на Свети Климента, че ще го намеря и ще го извадя от морето. Той убеди архиепископа и като се качиха на кораб заедно с целия клир и с благочестивите граждани, отидоха на мястото. Щом стигнаха, морето утихна съвсем и те започнаха да копаят, пеейки. Веднага се разнесе голямо благоухание като от много кадила, и след това се повиха светите мощи. Поеха ги с голяма чест и прослава от страна на всички граждани и ги занесоха в града, както пише в неговото Обретение.“

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на тържественото посрещане на мощите и отслужването на литургия в храма „Света София“. Литургията бе отслужена от викарния епископ Поликарп.

 

Фотограф: Любослав Бачев

 

 

 

 

16.09.2020