Морковът Мори гостува в детски градини за намаляване на отпадъците

 

От 26 ноември морковът Мори, герой на образователната кампанията за намаляване на хранителните отпадъци, изпълнявана от Столична община по проект ТRiFOCAL, ще гостува в 16 детски градини. Това е  инициатива, с която Столичната община отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Тематичният фокус на седмицата за 2019 г. е образованието и комуникацията на темите за управление на отпадъците, а слоганът  –„Променете навиците си и вдъхновете другите да следват примера Ви“.

Пред малчуганите Мори ще представи запомняща се информация за храната, която е важен ресурс и не трябва да разхищава, както и че когато това се случва, тя трябва да се изхвърля разделно от опаковката.

"За нас е важно да говорим за хранителните отпадъци и намаляването им, защото освен че замърсяват околната среда, показват и небрежно отношение към храната, която е ресурс– каза зам.-кметът на СО Йоана Христова. – Когато човек пазарува трябва предварително да реши колко и какви продукти са му необходими, да си помисли за количествата в пазарската чанта – дали не са в повече от тези, които са необходими на домакинството" – допълни още Христова.  

Морковът Мори ще подари на своите домакини по 20 илюстровани книжки „Вкусни писма“, изработени по проект ТRiFOCAL. В писмата до Мори деца от различни държави споделят своите истории, свързани с правилното хранене и недопускането и намаляването на хранителните отпадъци.   

 

 

25.11.2019