Мобилен ехографски апарат получи общинската онкологична болница

Новият апарат, последно поколение, е дарение от кампания на Списание EVA

Нов мобилен ехографски апарат от последно поколение получи общинската онкологична болница като дарение от кампания на Списание EVA. Апаратът, с които могат да се установяват много малки образования, ще бъде включен в поредния етап на скрининговата програма на Столична община за профилактика на рак на гърдата. Това каза кметът на София Йорднака Фандъква в присъствието на зам.-кмета Дончо Барбалов, председателя на комисията по здравеопазване към СОС д-р Веселин Милев и директора на болницата д-р Димитров.

За трета поредна година Столична община финансира програмата за профилактика на рака на гърдата заедно с 4 общински и 2 държавни болници. Инвестициите в превенция са ключови, защото повечето от тези тежки заболявания са лечими, когато се открият навреме.

Настоящето дарение е на стойност 26100 лв., а апаратът ще се използва в диагностицирането на рак на млечната жлеза, онкогинегологични заболявания, рак на щитовидната жлеза и рак на простатата. Благодаря на Списание EVA и на главния редактор за подкрепата, каза Фандъкова.

В последните години инвестирахме 6 млн. лв. в ремонт на помещенията и апаратура по програмата ОПРР. Освен това със собствени средства сега болницата успя да закупи още един нов апарат и да отдели около 1 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност. Всички тези инвестиции са важни, както за пациентите, които получават по-добро лечение и грижи, така и за лекарите, сестрите и лаборантите, които са най-важните за всяка болница.

21.08.2017