Много доброволци се включиха в инициативата за почистване на гробищните паркове преди Архангелова задушница

Много доброволци се включиха в инициативата за почистване на гробищните паркове преди Архангелова задушница

На 28 октомври 2017 г., съботата преди Архангеловата задушница, се проведе доброволческа инициатива на Столична община и Общинското предприятие „Гробищни паркове“ за почистване на всички гробищни паркове на територията на София.

Инициативата се проведе преди Архангелова задушница – 4 ноември, когато отдаваме почит на починалите. В събитието, реализирано със съдействието на Столичния инспекторат и районните администрации, се включиха и зам.-кметът на Столична община – доц.  д-р Тодор Чобанов, общински съветници, преподаватели и студенти от Богословския факултет на Софийски университет, представители на Сдружението на българските каменоделци, както и хиляди граждани.

Столична община и Общинското предприятие „Гробищни паркове“ създадоха организация като раздаваха ръкавици и чували за събиране на отпадъците. Сдружението на българските каменоделци се включи в инициативата със своя техника по извозването на чувалите с боклуци, клоните и шумата. Столичният инспекторат със съдействието на районните кметове съдейства за извозването на събраните отпадъците.

Преподавателите от Богословския факултет организираха специална акция по почистването на гробните места на основателите на Духовната школа, както и тези на някои видни духовници и общественици. Почистени са и гробовете на Макариополски епископ Николай, на Тивериополски епископ Никодим, на Иван Гошев, на проф. Малицки, на писателя Стоян Михайловски и на още много значими личности за историята на България.

В резултат на акцията по почистването са събрани над 50 тона зелени и едрогабаритни отпадъци.

02.11.2017