Млад археолог от екипа на Регионалния исторически музей – София с наградата „Златен грифон“ за „Значим принос в археологическата наука през 2020 г.“!

 

Отличието е признание за работата на Полина Стоянова, ръководила спасителните археологически проучвания на северната крепостна стена на античния град Сердика, проведени в периода 2017 – 2020 година.

Полина е главен уредник на археологическото ниво на базиликата „Света София“. „Изключително ми е приятно, че имаме такива талантливи и отдадени хора в екипа ни! Гордеем се!“ – обърна се към нея заместник-кметът по култура Мирослав Боршош.

Археологическите проучвания водят до документиране на различни елементи от фортификационната система на Сердика – крепостна стена от VI век, заедно с неизвестна до този момент триъгълна отбранителна кула, както и допълнителен укрепителен пояс – протейхизма, на 21 м пред основната стена. Между двете крепостни съоръжения е установен и по-ранен ров, който е функционирал през II – III век към крепостната стена в предишната ѝ фаза. Именно в рововото съоръжение са намерени някои от най-интересните находки от проучванията на обекта – керамична патера с дръжка, оформена като глава на прасе; матрица за отпечатване на сребърни монети с лика на император Септимий Север (193 – 211); комплект месингови апликации за конски амуниции, запазени с кожените подложки, върху които са били апликирани; керамичен калъп за лампа с изображение на Асклепий.

На площ от около 50 кв. м в югозападния ъгъл на терена са проучени и архитектурни останки от вътрешната уредба на Сердика от периода II – началото на III в. Разкрита е част от северен зид на представителна сграда със стилобат/портик. Непосредствено на север от зида на сградата, на по-късен етап от построяването ѝ, е изграден тухлен канал, покрит с каменни плочи, върху който допълнително е направена и латрина (антична тоалетна).

Обектът на ул. „Екзарх Йосиф“ № 35 е изследван във връзка с планирани инвестиционни намерения. Спасителното археологическо проучване вече е приключено и се работи върху проект за съхранение и експониране на всички разкрити археологически структури при строителството на бъдещата сграда.

 

22.12.2021