Мирослав Боршош: „София посреща лятото с десетки кина на открито“

 

Платформата за късометражно кино „Кинематограф“ даде начало на сезона на летните кина в София. Всяка седмица белият екран ще бъде разпънат за прожекции под звездите в междублокови пространства, градинки, паркове и дворове из столицата. На 24 и 25 юни (петък и събота) киното е в парк „Студентски“, на 26 юни (неделя) – в квартал „Симеоново“.

„Това лято София буквално се превръща в „Град на киното!“ – каза заместник-кметът по култура Мирослав Боршош, напомняйки за титлата, присъдена на столицата от ЮНЕСКО. Той беше сред зрителите на „Лятно кино край реката“ в парк „Младост 4“ и, впечатлен от интереса на жителите на квартала към идеята, сподели: „Подкрепихме енергията на тези млади хора от „Кинематограф“, защото отдавна търсим подобен културен проект, който акцентира на нетрадиционни и най-вече отдалечени от центъра локации, които са естествена сцена за реализиране на изкуство. Тази инициатива води стойностно българско и чуждестранно кино директно при зрителите за една много естествена, симпатична, неформална среща. Виждам как този формат създава празник за  хората в квартала, дава усещане за общност и предоставя възможност за споделяне на позитивно преживяване!“.

Сред показваните филми има документално, игрално, експериментално кино, анимация. Освен награждавани на десетки световни фестивали, много от тях са на български автори. Това дава рядка възможност родни творци на късо кино, немалка част от които са студенти – да достигнат с филмите си до голяма публика. Според организаторите, това е от ключово значение за развитието на българското кино, защото модела на киноразпространение работи само за пълнометражни филми. Повечето къси филми се показват само на фестивали, което е недостатъчно, за да заживеят свой живот сред хората, а късите филми са не по-малко интересни, даже напротив – често разглеждат специфични теми, които отсъстват в голямото кино.

Сред домакините на „Лятно кино София 2022“ са парк „Студентски“, парковете в „Младост 2“ и „Младост 3“, дворът на Гьоте институт България, „Северен парк“, парк „Илиянци“, дворът на 127. СУ „Иван Денкоглу“, „Павлово“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Требич“. Прожекциите стартират в 20:30 часа и продължават около 90 минути.

Пълен списък на местата за кино на открито и актуалната програма ще намерите на https://kinematograf.bg/programa.

Проектът „Лятно кино София 2022“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“.

 

 

24.06.2022