Мирослав Боршош: Подкрепяме още една открита сцена за култура и изкуство в София


„Още едно градско пространство се превърна в уютна и привлекателна за артисти и публика сцена. Подкрепяме усилията и ентусиазма на екипа на фондация „Колективът“, които преобразиха градинката на ул. „Будапеща“ № 1 и я превърнаха в артзона "100 стола“ – каза заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош по повод най-новата локация за култура в София. 

Събитията в нея се провеждат от юли и бързо спечелиха интереса на столичани. Програмата предложи музика в различни стилове – от укулеле и бийтбокс до електроника, имаше изложби и артинсталации, киновечери с художествени и документални филми, уроци по танци, модерен цирк – танци с огън. Проведе се и уъркшоп на БАН по калиграфия от XIV век с участието на млади учени от България, Сърбия, Италия, Германия и Тайван.

Столична община съдейства от самото начало за преобразяването на пространството – с логистика и инструменти за неговото почистване, за набавяне на нова растителност. Подготовката на локацията отнема няколко месеца. През април са засадени нови растения, включени са и видове диви цветя, които привличат пчелите. Междувременно е организирано почистването на терена с доброволци. След като вече има дизайн и чертежи на преместваемите обекти, съоръженията са построени за няколко дни. Сцената и пейките в градината са готови за един уикенд. След това ентусиасти превръщат част от събраните стари столове в произведения на изкуството – за да добие мястото повече характер.

Младите хора от „Колективът“ оценяват експеримента „100 стола“ като успешен и имат идеи за „отключване“ и на други градски пространства като разчитат на партньорството на Столична община. Убедени са, че София има интерес и нужда от повече такива отворени места за събития и култура.

Програмата на „100 стола“ продължава през септември – БАН ще представи свои книги и ще изнесе ценната си работа в публичното пространство, за да я видят повече хора. Вечерите ще предложат много музика – диджеи, балкански духов оркестър, акустична музика със Sofar Sounds. Ще има и прожекции и четене на художествена литература.

Програмата по дати се публикува на: https://www.facebook.com/100stola

26.08.2022