Мирослав Боршош: “Памет” – емоционална изложба със съкровени вещи и документи, посветена на 100-годишнината от приемането на арменските бежанци в България

 

"Да помним, че българите сме състрадателни и добри! Затрогващ е разказът на потомците на арменците, намерили закрила и втори дом в България в началото на 20. век" –  коментира заместник-кметът на град София Мирослав Боршош, който беше сред първите, които разгледаха изложбата.

До 30 ноември Регионален исторически музей – София представя изложбата „Памет“ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Историческият разказ отвежда към началото на ХХ век, когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България. Споменът за нелекия им път, приемът и ежедневието им тук оживява чрез съкровени предмети, съпътстващи семействата в изпитанията и предаващи се през поколенията. Включени са лични аксесоари, оцелели заедно със собствениците през пътя от историческите арменски територии до България: връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена покривка за легло. Показани са и документи: паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др.

Детайлното предварително изследване на проблематиката разкрива и добавената стойност на предметите. Своеобразни преносители освен на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното. Изложбата представя проучената информация под формата на фамилни истории. Сред съхраненото и описаното са романтични – за съжаление, останали неизпълнени – пожелания съпругата да чака съпруга си, отиващ на война, близо до море; годеници, донесли в България с цената на всичко кутията от годежа си в родното място, която тогава била празнично пълна с ягоди; куфар, преминал безброй километри със собствениците си до финалното им установяване в България.

Временната експозиция „Памет“ се организира по инициатива на Координационния съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската църква „Сурп Кеворк“ – Пловдив. Изложбата е посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България.

 

 

05.10.2022