Мирослав Боршош: Музеят на София с двудневна програма за популяризиране на науката

 

"Регионалният исторически музей е не само домакин на множество събития от Програмата на Европейската нощ на учените, но и предлага свой двудневен панел за деца и възрастни "Историческа вечер" – анонсира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Инициативи, популяризиращи науката, научните занимания в различни сфери, научните постижения, както и отражението на науката във всекидневния живот, ще се провеждат на територията на Архитектурен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (под купола на "Ларгото") – филиал на Регионален исторически музей – София.

Музеят на София ще предложи интересни инициативи в „Историческа вечер“ на 30 септември и на 1 октомври. Програмата ще бъде открита официално на 30 септември в 18:00 ч. под купола на "Ларгото". Включва Панел на Българско египтологическо общество (18:30 – 20:00 ч.), представен от Деница Такева, египтолог, председател на Българско египтологическо общество. В панел на Школа за историческа фехтовка „МОТУС“ (20:00 – 21:15 ч.) инструкторът Мирослав Лесичков ще запознае подробно публиката със съвременните тенденции в изучаването и практикуването на средновековна европейска фехтовка в рамките на интересна лекция на тема “Ringen und Fechten: Историческото военно изкуство на Европа XIV – XV в.”. Лекцията ще бъде последвана от дискусия и техническа демонстрация. Панел на Сдружение „Българска история“ (21:15 – 22:00 ч.) ще предложи лекция на тема: „Популяризиране на българската история“. Модератор ще бъде д-р Теодор Борисов.

В съботния ден в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическа експозиция „Антична Сердика“ (бул. “Мария-Луиза“ № 2) децата могат да се включат в Отворен урок по египтология (11:30-13:00 ч.), представен от Деница Такева (Българско египтологическо общество) в рамките на Детската школа по египтология. Поднесената информация е адаптирана специално за деца и представена по интересен и забавен начин, за да насърчи интереса на децата към древния свят.

На 1 октомври „Старите сгради разказват“. Събитието ще се проведе от 14:00 до 16:00 ч. Подходящо е за деца и младежи от 13 до 18-годишна възраст. Участниците ще научат как се събира информация, как се подготвя въпросник за интервю и се заснема сграда – паметник на културата. Практиката ще включва и обиколка на знакови сгради в района, модератор ще бъде Йордана Николова от Регионален исторически музей – София, CLaDA-BG.

Подробности за програмата вижте на: https://night.nauka.bg/sofia-2022/.

30.09.2022