Министерският съвет отпусна 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини в София

"Още 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини в София отпусна Министерски съвет. В началото на годината поисках от правителството да финансира строителството на 9 нови детски градини в районите „Триадица“, „Витоша“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Люлин“, „Изгрев“, „Красно село“, „Кремиковци“ и „Подуяне“. С тези 15 млн. лв. веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със средства от бюджета на общината тази години се изграждат още 12 нови детски градини – 10 от тях се строят в „Красно село“, „Лозенец“, „Искър“, „Люлин“, „Овча купел“, „Витоша“, „Нови Искър“, „Подуяне“, „Изгрев“ и „Илинден“, а за още 2 предстои да започне строителство. Те са в „Манастирски ливади-изток“ и „Студентски“.

"Единственият начин да решаваме проблема с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места" –посочи също кметът Фандъкова.

"За да можем да продължи строителството, кметът на Столична община поиска и промени в две наредби, които ще позволят да се строи в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради. Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини" – каза кметът Фандъкова.

През август ще бъдат обявени допълнително 1 500 места в детските градини и яслите, които са останали незаети от местата, определени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности.

 

03.06.2020