Международният “Фонд за чист въздух” ще подкрепи усилията на София за въвеждане на нискоемисионни зони за превозни средства и битово отопление

"Чистият въздух за софиянци е мой основен приоритет от години. С подкрепата на Столична община и “Фонда за чист въздух”, примера и опита на партньорски градове, какъвто е Лондон, ще започнем поетапното въвеждане на нискоемисионни зони за трафик и отопление в София. Освен значителна експертиза, трябва отлична и постоянна комуникация, работа с хората, с техните общности, защото успехът зависи и засяга всеки един от нас. Убедена съм, че положителните ефекти ще бъдат оценими за всеки един от нас." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на подписването на меморандума за сътрудничество с международния „Фонд за чист въздух“ (Clean Air Fund).

От страна на Фонда документът бе подписан от изпълнителния директор Джейн Бърстън. С меморандума ще бъде официализирано партньорството между "Фонда" и Столичната община, което започна преди 2 години и в рамките на което беше подготвено проучване за положителния ефект от въвеждането на нискоемисионни зони за превозните средства в градовете, официално представено през декември 2021 г.

"Лондон е един от най-добрите примери за положителния ефект от въвеждането на нискоемисионна зона за трафика. Много се радвам, че София е готова да последва този пример и че "Фондът за чист въздух" ще има възможността да подкрепи усилията на Столичната община за постепенното успешно въвеждане на зони за ограничаване на достъпа на превозни средства с високи вредни емисии. Ще работим с общината и по мерки за постепенно ограничаване на използването на дърва и въглища за отопление на домакинствата“ – посочи Джейн Бърстън. Целта на споразумението е да бъдат идентифицирани нуждите на администрацията и "Фондът" да отдели средства за финансиране на експертна техническа помощ, работа с различни общности в София, както и провеждане на информационна кампания за запознаване на жителите на града с ползите от въвеждането на тези зони.

Градовете, които са въвели подобни зони с ниски емисии, отчитат подобряване на качеството на въздуха. Един от пионерите в това начинание е Лондон. Кметът Фандъкова благодари на “Фонда за чист въздух” и г-жа Бърстън за възможността да се среща с кмета на Лондон по време на срещата на C40 през юли тази година, на която получи подкрепа за тази непопулярна мярка, която в Лондон има толкова голям положителен ефект.

На церемонията по подписване на меморандума присъстваха също зам.-кметът по екология Десислава Билева, по транспорт – Кристиан Кръстев, координаторът на Програма „Зелена София“ – Елица Панайотова.  

 

Фотограф: Аделина Ангелова

15.09.2022