Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и Фестивал „Изкуствата за Земята“

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ се открива на 21 април (сряда) в Национален музей "Земята и хората" с тържествен концерт на Симфониета „София“ под диригентството на маестро Свилен Симеонов Svilen Simeonov. Солисти ще са Дарина и Ксавие Льокомт де ла Бретонери (Франция).

На 5 май от 18:00 ч. ще се състои концерт на лауреати и членове на журито, а на 7 май от 18:00 часа заключителен галаконцерт на лауреатите. Концертите и прослушванията са със свободен вход до запълване на 30% от капацитета на залата, при спазване на противоепидемичните и хигиенни мерки.

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и Фестивалът „Изкуствата за Земята“ се провеждат под мотото „Откровенията на Земята“. В конкурса, започнал през 1993 г., са участвали над 3000 млади музиканти от над 40 страни. Те се представят с по две произведения виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и природата. През 2021 г. за участие в конкурса са записани над 40 млади музиканти от България, Япония, Северна Македония, Русия и др. Журито тази година е в състав: проф. Лидия Ошавкова (флейта, България), Стефан Илиев (композитор, България), проф. Румен Байрактаров (композиция, цигулка, България), проф. Ксавие Льоконт де ла Бретонери (пиано, Франция), Петър Димитров (диригент, България), Юске Хосака (пиано, Япония) – носител на Голямата награда на конкурса от 2020 г., Зорница Иларионова (цигулка, България) – носител на Голямата награда на конкурса от 2017 г., Жорж Филаделфефс (пиано и вокал, Гърция) – носител на Голямата награда на конкурса от 2020 г. Артистичен директор на конкурса е проф. Жени Захариева (пиано, България).

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и Фестивалът „Изкуствата за Земята“ се провеждат с подкрепата на Столична община.

20.04.2021