Между 50 и 60 литра на квадратен метър дъжд са паднали по време на бурята над София

Екипите на Аварийна помощ и превенция и Столичната пожарна работиха цяла нощ за реакция на сигнали

Информация към 6:30 часа на 7 юли 2020 г.

 

"Между 50 и 60 литра на квадратен метър дъжд са паднали по време на бурята над София тази нощ по данни на НМХ. Екипите на Аварийна помощ и превенция и Столичната пожарна работиха цяла нощ и работата продължава с цел отводняване и обезопасяване. Над 475 са получените сигнали, на които реагираха екипите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на комисар Веселин Гетов, директор на Столична дирекция ПБЗН.

Работата на екипите продължава и в момента. Целта е до обяд дъждоприемните шахти да бъдат почистени от падналите листа и наноси, тъй като след обяд се очакват нови валежи.

За кратко време се повишиха нивата на реките Перловска и Владайска.

В най-ниските места на София и подлезите наводненията бяха най-сериозни. В момента се работи по отводняване на транспортния тунел на "Лъвов мост", сутерени на болници, гаражи и мазета на кооперации и др.

Метрото продължава да работи като движението му не беше спирано и през нощта. През нощта са почистени четири метростанции, които бяха наводнени заради влизане на вода през входовете.

Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути с изключение на линия № 63, която е отклонена по ул. „Пушкин“.

До обяд ще бъде възстановено електричеството за пет трафопоста, които към момента са със спряно електроподаване. По време на бурята бяха получени над 430 сигнала за спряно електричество, като голяма част от авариите бяха възстановени през нощта от екипите на ЧЕЗ.

През нощта работиха 28 екипа със 140 служители на Столичната пожарна и 10-те екипа на Аварийната дирекция на общината с 38 служители.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова почистващите фирми от рано сутринта трябва да извършат почистване на пътната инфраструктура – дъждоприемни шахти, наноси на пътните платна и тротоари.

Екипите продължават да работят по сигнали за отводняване, почистване на пътни платна, както и премахване на паднали клони и дървета в паркове и градини.

 

Информация за обстановката към 17:30 ч.

Възстановено е електрозахранването към кварталите "Лагера", "Гео Милев", "Оборище", "Факултета".

Възстановено е движението в транспортния тунел на "Лъвов мост". Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Всички реки на територията на София текат нормално в коритата си и няма опасност от разливи. Язовирите се наблюдават и изпускат контролирано. Продължава почистване на последиците от обилния валеж снощи в районите от наноси и листна маса, почистват се дъждоприемните шахти и оттоци.

Продължава почистването на паднали клони и дървета в градски паркове и градини, както и в кварталите. Екипите на „Зелена система“ работиха по сигнали за паднали както дървета, така и множество клони в Южен парк, Западен парк, "Св. Петър и Павел", "Борисовата градина", "Света Троица", градина баня „Лозенец“, „Заимов“. Премахнати са паднали, след бурята и силния вятър през деня, общо 59 дървета.

07.07.2020