Метрото на София стигна до кв. “Горна баня“

„Над 50 хил. души ще могат да стигат за 12 минути до центъра с най-удобния и екологичен транспорт. Заедно с метрото изградихме и 3 буферни паркинга за 700 автомобила, както и връзка на метрото с ж.п. линията „София – Перник“.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на втория участък от третата линия на метрото на 24 април 2021 г. в присъствието на изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. инж. Стоян Братоев, министъра на транспорта Росен Желязков, директора на представителството на Европейската комисия за България Цветан Кюланов, ръководителя на УО на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Галина Василева.

От днес метромрежата на София е 52 км, като 80%  са изградени в последните 12-13 години.

По думите на кмета Фандъкова „Наложихме темпо на строителство, което градът ни не познаваше с всеотдайната работа на стотици проектанти, инженери, строители, надзорници, на които благодаря". Кметът благодари специално на проф. инж. Стоян Братоев и екипа му за упорития труд.

Фандъкова припомни, когато през 2017 г. започна строителство на участъка през „Овча купел“ тя е поела отговорност с финансиране от бюджета на общината, за да не изостава строителството. „По-късно получихме и одобрението от ЕК и оперативна програма „Транспорт“, на които благодаря за доверието.“ – посочи също кметът на София.

„Направих го, защото съм убедена, че строителството на метрото в София не трябва да спира. Убедена съм и днес, когото този участък е готов и вече гледаме към следващите – 3 км през район „Подуяне“ до „Левски Г“ и 6 км – от Военна академия „Г. С. Раковски“ през кв. „Гео Милев“, кв.„Слатина“, зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница.“, посочи също Фандъкова. Тя каза също, че „Като кмет продължавам да работя за разширениетона метрото към нови квартали. Категорична съм, че трябва да резервираме и териториите за бъдещо продължение на метрото до „Студентски град“, до Околовръстния път през „Люлин“ и до Симеоновския лифт“.

„Метрото не е проект за един ден и не може да се подчини на дребни политически сметки“, заяви още Фандъкова и посочи, че има и общински съветници с амбиции и претенции, които смятат, че строителството на метрото трябва да спре, което аз лично няма да допусна. Осигуряване на средства за строителство и обезпечаване на терените за бъдещото му разширение за мен е приоритет и кауза. Затова и настоявам максимално бързо Планът за възстановяване и устойчивост, по който сме гарантирали средствата за следващите две разширения, да бъде внесен в Европейската комисия. Той е съгласуван ред по ред с представители на Комисията, като и аз, и инж. Братоев участвахме в работните срещи.“

По предложение на кмета на София в следващия месец главният архитект на София има задача да изготви изменението на плана за регулация за обезпечаване на разширението на метрото от бул. „Черни връх“ през „Витоша ВЕЦ Симеоново“ до бул. „Симеоновско шосе“. Така обезпечаваме 3 нови метростанции и продължаваме плана към Студентски град.

На финала е и процедурата за удължаване на метрото от метростанция „Люлин“ с междинна станция между 2 и 3 м.р. в ж.к. „Люлин“ до Околовръстния път.

Тази седмица се проведе и общественото обсъждане за включване в Общия устройствен план на София на трасето, което ще осигури връзка на метрото със Симеоновския лифт.

Метрото е стратегическият, екологичен и градоустройствен проект, каза още кметът Фандъкова.

Третата линия на метрото е от ново поколение – нова автоматика, системи за контрол на движението, каза проф. инж. Стоян Братоев, изп.-директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Метрото е пример, че не с говорене, а с реална работа и устойчиви политики се постигат истински резултати, каза Росен Желязков, министър на транспорта в оставка.

Метрото на София е по-бързо, чисто и безопасно. Гледайки в бъдещето – София, каквато искаме да я оставим на нашите деца, с приветлива градска среда, където имаме взаимносвързани възможности за придвижване и за да продължим това развитие, трябва да работим неуморно всички и да положим усилия за качествени инвестиции и реформи, каза директора на представителството на Европейската комисия за България Цветан Кюланов.

Ползите от новия участък на метрото

  • С пускането на новия участък от 4 км и 4 метростанции, София има общо 52 км метро с 48 станции
  • Строителството на участъка през „Овча купел“ започна на 21 юли 2017 г. Това е един от двата етапа, който бе изпълнен в рамките на програмния период 2014 – 2020 г. с финансиране в размер на 102 млн. евро от Европейската комисия, от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” – 66% от стойността на участъка, и 34% местно съфинансиране.
  • С новите 4 станции метрото ще превозва 50 000 пътници дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата участъка с 12 станции  е  общо 105 хил. пътници, а на цялото метро почти 500 хил. дневно.
  • Развити са интермоделни връзки с основни входни артерии в града, с националната ж.п. мрежа в кв. ”Горна Баня”, а чрез първата и втората линия на метрото с аерогара София и Централна ж.п. гара.
  • Спестено е време от пътувания – над 160 хил. човекочаса дневно на пътниците в сравнение с надземния транспорт.
  • Постига се намаление на трафика по трасето на линиите до 25%, намаление на броя на автомобилите в движение – над 105 хил. автомобила дневно
  • Постига се намаляване на вредните емисии във въздуха на София с над 90 хил.т. годишно.

 

 

24.04.2021